За трети път Монтана се включва в "Нощ на литературата“. На 7 септември от 18 ч. в три читателски гнезда – библиотеката, музея и художествената галерия, ще бъдат представени откъси от творби на съвременни европейски автори, преведени на български. Инициативата се провежда в 18 населени места в България и в редица страни по света, съобщиха от пресцентъра на Община Монтана.

Откъсите от литературните творби ще бъдат представени от известни личности. Кметът Златко Живков ще бъде специален гост в Регионален исторически музей – Монтана, и ще представи фрагменти от "Сладостта на живота“ на Паулус Хохгатерер (Австрия). В експозиционната зала на ул. "Граф Игнатиев“ 3 ще участват още Ани Стаменова - предприемач, състезател от Националния отбор по парашутизъм, вице-президент на FAI (Международната въздушна федерация, инж. Светослав Боцев - бизнесмен, председател на НЧ "Разум 1883", авторитетни представители на образователни и културни институции. Ще прозвучат откъси от творби на писатели от Полша, Швейцария, Белгия, Италия, България.

Председателят на Общински съвет – Монтана инж. Иво Иванов ще бъде специален гост в Регионална библиотека "Гео Милев", където ще представи откъс от "Междинно кацане“ на чешкия автор Матей Хоржава. Сред останалите четци там са актьори от театъра, педагог и библиотекари. Те ще поднесат на публиката откъси от преведени на български книги на автори от Германия, Ирландия, Унгария, Словения, Норвегия, Швеция.

В Художествена галерия "Кирил Петров“ четци ще бъдат предимно хора на изкуството, но и Милена Кирилова - банкер, общински съветник, член на Европейската мрежа на младите политици – YEP, както и исландката Сигридур Каменова, която е експерт в общината. Там ще бъде и единственото дете, включено в "Нощ на литературата“ - Магдалена Александрова – полуфиналист от риалити формата "България търси талант“. В галерията ще бъдат представени части от книги на португалски, испански, шведски, датски, украински, северномакедонски и български автори.

Организатори на събитието са: Австрийско посолство, Посолство на Белгия, Гьоте-институт, Посолство на Дания, Европейската комисия, Посолство на Ирландия, Институт Сервантес, Италиански културен институт, Британски съвет, Полски институт, Институт Камойш, посолство на Румъния, Културно-информационен център на Северна Македония, Посолство на Словения, Посолство на Украйна, Институт Лист, Чешки център, Посолство на Швейцария, Посолство на Швеция, Столична община и фондация "Детски книги“. В Монтана организатор и координатор на Нощта на литературата е общината в партньорство с библиотеката и музея.