Днес в старозагорското село Яворово ще се проведе шестото издание на Националния фолклорен събор "С мирис на теменуги“, предаде репортер на "Фокус". Откриването е предвидено за 9.00 часа, а празничната програма ще стартира с Ансамбъл "Загорче“. В читалищния салон ще се надпяват и надиграват състави от цялата страна.

Организатори на станалото вече традиция събитие са НЧ "Ахинора – 2006“, кметството в село Яворово и Община Стара Загора. Фестивалът има конкурсен характер и е без такса за участие, а победителите ще бъдат обявени в понеделник – 12 юни.

До 31 май, малки и големи майстори на гоблени имаха възможност да изпратят свои произведения, включващи флорални мотиви, за да участват в съпътстващата програма. Освен това, за любителите на словото от 7 до 18 години има конкурс за детско есе или стихотворение, посветени на цветята и природата.

Основните цели на събора са утвърждаване на фолклорното песенно богатство в съвременния живот, предоставяне възможност за изява на самодейни колективи от страната и чужбина, както и събиране и популяризиране на народни песни, танци и обичаи, посветени на цветята и българската природа.

Рени АТАНАСОВА