За "Грижовните мъже в действие“ разказват ученици от Велико Търново. Това е наименованието на поредния проект, по който работят преподаватели и младежи от СУ "Емилиян Станев“ в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“. Дейностите се финансират от ЕС и са насочени към превенция на насилието, основано върху пола.

"Основната цел е да предизвикаме промяна в отношението на момчетата и младите мъже към някои отрицателни модели на мъжко поведение и да насърчим развиването на умения за разрешаването на конфликти по ненасилствен път. В самото начало избрахме шестима младежи "носители на промяната“ от десетите класове, които по-късно ще работят като обучители на своите съученици по метода "връстници обучават връстници“, обяснява Нина Минева, учител по английски език в СУ "Емилиян Станев“, обучител и ръководител на младежите обучители.

След това уточнява, че обучението се провежда чрез игри и дискусии. Темите са свързани със спазване на личното пространство, разпознаване и изразяване на емоции, доминираща и грижовна мъжественост, традиционни изисквания, очаквания и идеали за мъжествеността, предотвратяване на насилието, основано на пола чрез насърчаване на ненасилствената и грижовната мъжественост като модел на поведение. Целта на работилниците е обучените младежи да предадат опит и знания на своите връстници, след което да подготвят заедно материалите за кампания в социалните мрежи.

"Вече проведохме и няколко инициативи по проекта. Първата беше "GenTeaMen" и беше на десетокласниците. Инициативата им е свързана с това те всяка седмица да подаряват глътка топла грижовност в предстоящите зимни дни, което ще рече, че момчетата приготвят чай за момичетата. Втората инициатива е отглеждането на цветя заедно от момичета и момчета, а преди няколко дни проведохме и ден, който нарекохме "Облечи емоциите си!". В него участва цялото училище и всеки - и учители, и ученици, трябваше да дойдат в клас, облечени в цвят, който изразява съответната им емоция за деня“, казва още Минева.

Проектът продължава 24 месеца. Реализира се от неправителствени организации и изследователски институции от Австрия, България, Германия, Италия, Словения и Испания.

До март следващата година, когато приключва проектът, в гимназията ще има арт ателие, предстои да бъдат направени интервюта с мъже - учители, ще бъдат изработени и плакати със снимки на мъже, упражняващи грижовни професии.

СУ "Емилиян Станев“ е единственото училище в областта, което работи по този проект.