За първи път жури оценява в конкурса за домашно вино в Добрич пред публика, предаде репортер на "Фокус". При пълна прозрачност и в прекрасната атмосфера на зимната градина на един от хотелите в града авторитетно жури оценява пробите от домашно вино на добруджанци, включили се в традиционния конкурс на Общината. 

Категориите са три - бяло вино, розе и червено вино. Председател на журито е Михаил Марковски, сомелиер и председател на Асоциацията на сомелиерите в България. Сред членовете има и дама - Катя Бакиева. Оценяват също Руско Колев и Владимир Вълков.

"Изключително впечатление прави това, че вината са с много добро качество на чистота. Ние преди всичко гледаме чистота на аромата, което означава чисто производство. Защото много често при домашните вина се получава така, че имаме прекалено много микроорганизми, при които едни са желани, други не. Когато човек не може да се справи с тях, има отклонения. Има хора, които си правят вината по доста научен начин, то си личи. В този конкурс нещата са доста пипнати и доста красиво стоят. Поне от вината, които ние досега опитахме", коментира Михаил Марковски.

По думите му прави впечатление, че хората много са се постарали, вината са чисти. Имат и много интересни ароматни характеристики. Вкусово е постигнат много добър баланс, става въпрос за съотношението сладко - кисело. "Атрактивни са, вкусни са", категоричен е Марковски. Журито е с много добро впечатление за белите вина и се надява хубавото впечатление да се запази и при останалите категории.

"Страшно се радвам, че участниците са положили такива усилия и са постигнали много добри резултати. Комисията за пръв път работим заедно, но както забелязахме оценките ни вървят в една много стегната група. Разликите са между 3 и 7 точки, което е абсолютно допустимо. Десет, дванадесет вече се смята за емоционални оценки. Страшно се радвам, че ми се случва подобно нещо. Много отдавна не сме имали дегустация с толкова много домашни вина", каза още сомелиерът. В тазгодишното издание броят им е 60. 

По традиция победителите в отделните категории се обявяват на 14 февруари, когато се организира празник в АЕМО "Старият Добрич".

Жулиета НИКОЛОВА