За първи път у нас се провежда турнир с уред, наричан "българска тренировъчна торба". Домакин на състезанието е Поморие, а в надпреварата се включиха над 50 спортисти.

Уредът се използва за силови тренировки по целия свят. Негов създател е Иван Иванов, който е национален състезател по борба и треньор в САЩ.

Специфичната форма на уреда е взаимствана от овчарите, които премятат агнета на гръб. Торбата е изработена от естествена кожа и винил, а пълнежът е от метал и пясък, пише БНТ.

Всяка торба тежи от 5 до 17 кг, а участниците трябва да изпълнят пет серии от различни по вид упражнения за време.

“Чувствам натоварване, но то е съвсем нормално. Нали това е предизвикателството? Това е удоволствието от цялата работа. След това се чувстваш по-фит, по-добре се чувстваш", споделя Захари Милушев, състезател.

“Балистични са движенията, което означава, че трябва да се съобразим с инерцията на торбата. Това означава, че мозъкът контролира тялото и тялото също трябва да функционира в синхрон в момента, в който торбата се върти", обясни Божидар Стоименов, треньор.

“Говорим за повторения от 500, 600, 700 в рамките на 24 минути, което е изключително натоварване, въпреки малките килограми, които вдигаме. Стават страшно много повторения и сме на предела на силите си буквално", каза Васил Славов, организатор.