Археолози започват проучване на един от най-популярните археологически обекти в Източните Родопи – Харман кая, край момчилградското село Биволяне, съобщиха от пресцентъра на общината.

Екипът на доц. Георги Нехризов от Националния археологическия институт с музей при БАН ще направи въздушно лазерно сканиране на обекта в края на тази седмица. Проучването ще бъде извършено с помощта на специален уред – лидар, с който ще бъде сканиран района на Харман кая. Експедицията се финансира от община Момчилград и се осъществява със съдействието на археолога Милен Камарев от Регионалния исторически музей в Кърджали.

"Технологията се използва за първи път в обект с множества скални изсичания в Източните Родопи. Резултатите от изследването ще бъдат в голяма полза при бъдещи проучвания на Харман кая“, заяви доц. Георги Нехризов. Той обясни, че лидарът използва лазерни лъчи, с помощта на които се създават два вида изображения – дигитални модели на повърхността и на терена. Данните се обработват със софтуер, с помощта на който при теренния модел се премахва растителността на заснетия обект и по този начин ясно се очертават всички позитивни и негативни структури.

"На Харман кая никога досега не са провеждани системни археологически проучвания. С помощта на лидара ще можем да видим комплекса в цялост и да очертаем границите му. Възможно е да бъдат открити и нови структури, които не са били известни досега", поясни доц. Георги Нехризов. Той допълни, че проектът предвижда след въздушното лазерно сканиране да бъдат проведени теренни издирвания от археолози, чрез които ще се изясни характерът на регистрираните от лидара елементи на комплекса Харман кая.