За пръв път в историята на пловдивските висши учебни заведения кандидат за ректор представи публично мандатната си програма. Доц. д-р Атанас Владиков от катедра "Маркетинг и международни икономически отношения" на ФИСН обяви пред медиите стратегията си за управление на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" почти месец преди провеждането на отчетно-изборното събрание. То е насрочено за 22 май и засега кандидати са настоящият ректор д-р Румен Младенов и доц. Владиков, предаде репортер на "Фокус".

Доц. д-р Атанас Владиков е кореняк пловдивчанин, завършил е СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" с профил гръцки език. След това е завършил бакалавър МИО в ПУ "Паисий Хилендарски", има две магистратури по бизнес администрация от ПУ "П. Хилендарски" и от университет в Оклахома. От 17 години е преподавател в пловдивската Алма Матер и е преминал през всички стълбици на университетската йерархия. 

"Моята визия е това да бъде университет на новите реалности. Ключовите послания в програмата ми са: спазване върховенството на закона, безпристрастност при взимане на решения, ефективност, прозрачност, активно участие в гражданското общество, видимост в европейското образователно и научно пространство, повишаване качеството на образование" - коментира доц. Владиков. 

Според него ПУ може да се възползва в по-голяма степен от възможностите на европейските програми и да създава научна продукция с по-голяма пазарна стойност. Амбицията на доц. Владиков е ПУ да се впише успешно в клъстерите от европейски университетско мрежи и до средата на 2024 година да се превърне в един от най-добри в Европа. 

Предвижда бюджетна стабилност и търсене на различни източници на финансиране за подобряване на академичната собственост, както и да се проследява реализацията на кадрите. 

По отношение на студентската политика смята да работи за привличане на европейски преподаватели, да укрепи филиалите на ПУ в Смолян и Кърджали, както и въвеждане на граждански академичен борд. 

Повече за мандатната програма на доц. д-р Атанас Владиков гледайте в прикаченото видео!