Проблемът с безразборно разхвърляните отпадъци край контейнерите, които загрозяват града, е най-малък в районите "Владислав Варненчик“ и "Аспарухово“. Това стана ясно днес на пресконференция, дадена от кмета Благомир Коцев и неговият екип, като темата бе сметопочистването в града и мерките, които предприема общинската администрация по този повод. Причината в двата района да се цапа по-малко е е с обективен характер, а именно – има по-малко заведения и други търговски обекти.

Иначе сметопочистването е един от основните приоритети на администрацията, стана ясно от думите на кмета Коцев. Той отново повтори, че е внесен сигнал в прокуратурата по проблема с боклука. В него са описани сигнали от граждани, служители от общината, има и снимков материал, който показва как недобросъвестни жители ровят в кофите и разхвърлят боклуци около тях. Проведена е среща с МВР и РИОСВ за проблема. Смятаме, че има умисъл в разхвърлянето на отпадъците, обясни кметът Коцев. Той поясни, че дори се е стигало до саморазправа между хората, които правят забележка, с тези, които цапат.

Община Варна ще стартира активна акция с търговските обекти. Ще се гледа кой колко изхвърля и дали количеството отговаря на реално извозените, тъй като тези фирми имат сключени договори за сметоизвозване.

За 2 месеца и половина Общината е издала 33 акта и 51 фиша. Проблемът е в районните кметства, където са в пъти по-малки тези цифри, а именно: "Одесос“ са издали 0 актове, а най-много е "Владислав Варненчик“ – с 2.

Кметът ще поиска по-усилена работа по проблема от страна на Общинска полиция. Ще входира и предложение до Общинския съвет за завишаване на глобите за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Ще бъдат погнати и тези, които спират колите си пред съдовете за смет и пречат на камионите на чистотата. Ще се работи усилено с домоуправителите.

Ще има нов регламент за изхвърляне на отпадъци – като стари шкафове, столове, маси и др. Той ще е от понеделник до петък – като в първия работен ден ще е за жителите на "Одесос“, следващия – за "Приморски“, "Младост“, "Аспарухово“ и в последния работен ден – за живеещите във "Владиславово“. Ще се мисли и за изхвърляне на до 1,5 кубика такъв отпадък от домакинство.

Обмисля се и обособяването на площадка за твърди битови отпадъци. Към момента се мисли терен в "Младост“, стана още ясно от пресконференцията днес. На нея бе съобщено, че тече поръчка за 2000 нови камери, с които да се следят и контейнерите за боклук, и спирките и други възлови места, с цел превенция от вандали.