Подписка за подмяна на цялата електропреносна мрежа подготвят жители на стражишкото село Кесарево, предаде кореспондент на "Фокус“. Причината е, че цели пет денонощия, след обилния снеговалеж във Великотърновска област, те стояха на тъмно и студено. Това се случи и с хората от много други населени места в региона, които вероятно също ще търсят правата си. Късно снощи електрозахранването в Кесарево бе възстановено, но горчивият опит от последните дни накара хората да се съмняват дали като се събудят отново ще имат ток. Дните от последната седмица те описват като трудни, невъзможни и непоносими.

"Отоплявам се на ток и трябва вечерно време да търся къде да нощувам, някои вечери се налага по хотели, някои- при приятели да отсядам. Не искам да си представям как се справят хората с деца, за тях е още по-трудно“, казва програмистът Ивайло, който срещаме да се прибира от работа, въпреки че трябва да е хоум офис.

"Как се справяме? Със свещи – от тук, от там. Трудно, ама какво да правим. Няма как“, пък допълва пенсионерката Янка Станева.

"Не е един ден, не е два дни. Това е една седмица, седмица ток да нямаш. Хората война правят и пак си имат ток“, възмущава се трети жител.

Кметът на селото Димитър Бейков е категоричен, че причината за бедствието не е само обилния снеговалеж, а и старата електропреносна мрежа, която не се поддържа от години.

"Ще направим всичко възможно групово пред дружествата да бъдат компенсирани абонатите, а не всеки по отделно. Ще организираме и подписка да бъде сменена цялата електрозахранваща мрежа в селото“, допълва управникът.

В своя позиция ЕРП Север заявиха пред медията ни, че още вчера всички аварии в областта са отстранени и населени места без електрозахранване няма. Допълват и, че предстои анализ на последствията от бедствието и обещават превантивни мерки.