За осми път планината на Сливен събира в събота най- силните и бързи жени и мъже за традиционните "Юнашки игри“. Тази година в състезанието по носене на 25 – килограмов чувал с брашно ще се включат девет  дами, четири от които – американки, съобщи за "Фокус" председателят на фондация "Старият бряст“ и организатор на игрите Стефан Стефанов.  Двайсет здрави момци ще се състезават кой най-бързо ще качи по Хайдушката пътека мях с вино. Трасето е с продължителност близо 2 км и денивелация 665 метра. След това вече на върха ще има хайдушки борби, в които няма да има категории, ще има състезания по хвърляне на грамаден камък и мятане на нож по мишена.

Традиционно заедно със състезанието по носене на мях ще се проведе  и скоростното изкачване на Хайдушката пътека, където всеки участник има възможност да направи свой личен рекорд и да попадне във вечната листа на рекордьорите. Досега абсолютен рекордьор е news pic 2
©
Мустафа Шабан, който всяка година подобрява собственият си рекорд. В момента най- бързото изкачване регистрирано по време на "Юнашки игри" е 23 минути и 23 секунди.

Проявата е посветена на Гергьовден. Участниците в скоростното изкачване потеглят в 8.45 часа, а тези, които ще качват пътеката с мях вино- в 9.00 часа. Регистрацията на участниците е в от 7 до 8.30 часа в Информационния център на природен парк "Сините камъни“ в началото на Хайдушката пътека.