Множество сигнали за замърсяване на въздуха в старата столица са получени през април в Регионалната инспекция по околна среда и води. Милка Асенова, отговаряща за "Връзки с обществеността" в институцията уточни за "Фокус", че оплакванията са за периода 22-25 април.

"Извършени са три проверки по бул. "България" – от бензиностанция “Петрол" до централен кооперативен пазар, по ул. "Константин Паница" в кв. "Бузлуджа", по бул. "България" /участъка под НВУ "Васил Левски". При нито една от тях не е установено наличие на миризма, характерна за производството на дървесни плоскости. Данните от Автоматичната измервателна станция "Кроношпан" не показват превишения на нормите на ФПЧ10 и формалдехид за посочените дати", обобщава Асенова.

Нещо повече друга контрола показва, че от 21 до 24 април заводът не е раборил, заради липса на материал.

През изминалия месец са почистени общо девет нерегламентирани сметища в землищата на селата Недан и Бутово, в Габрово, край Дебелец и в района на село Петко Каравелово.

Получени са три сигнала за замърсявания с гуми и текстилни отпадъци в землището на Дебелец. Те са за нерегламентирано струпване на излезли от употреба автомобилни гуми по пътя между кв. "Чолаковци" и Дебелец (зад подпорната стена в района на крайпътната чешма), за камари от гуми на стария път Дебелец – Дряново, посока старото сметище и за нерегламентирано сметище с повече от 50 чувала с дрехи в близост до река Белица. Сигналите са препратени на Кметство Дебелец и Община Велико Търново за предприемане на действия по компетентност в срок до 31 май. На 5 май Кметството е информирало РИОСВ, че текстилните отпадъци са почистени.

"През април са съставени четири акта за установени нарушения. Два от тях са на "Топлофикация – Габрово" ЕАД за неорганизирано изпускане на емисии в атмосферния въздух и за неизпълнение на предписание на РИОСВ. Другите два акта са на две дружества за неводене на отчетност за отпадъците, в нарушение на изискванията на Закона за управление на отпадъците. Издадени са три наказателни постановления на обща стойност 6000 лв. Сключено е едно споразумение по Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), между наказващия орган и нарушителя, на стойност 980 лв.", допълва Милка Асенова.

Постъпили са и три сигнала за птици в безпомощно състояние – Бял щъркел в село Ресен и Горска ушата сова в село Церова кория в община Велико Търново, млад екземпляр от семейство Совови в Елена. Изпратени са за лечение и последващи грижи в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.