Близо два пъти по-малко са регистрираните през 2023-а година летни пътни инциденти с деца във Великотърновска област. Това отчитат от Областна дирекция на МВР – Велико Търново, като правят сравнение с предходната 2022-а.

За периода от началото на юни 2023-а до 31 август същата година катастрофите с участието на деца са 10. При четири от тях малчуганите са били пешеходци и са се отървали с леки наранявания, пет деца са пострадали като пътници в колите /едно тежко и четири леко/. Има и един леко пострадал мотоциклетист. През същия период на 2022-а тежките ПТП с участието на деца са били 19, от тях шестима леко ранени пешеходци, 13 пътници, от които 11 леко пострадали и двама тежко пострадали и четирима водачи, от които един на мотоциклет, двама на велосипеди и един на АТВ, всички с леки наранявания.

От великотърновската полиция уточняват, че са стартирали традиционната си акция под надслов "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. Тя продължава до края на август, а целта ѝ е опазване живота и здравето на децата.

Полицейското присъствие в районите на училищата и детските градини ще е засилено до края на учебната година. Екипите следят за правилно пресичане, за използване на обезопасителни колани от водачите и пътниците в колите, за това дали се спира на обозначени за това места. При установени нарушения ще се взема отношение на място или нарушителите ще бъдат призовавани по реда на Закона в приемните на полицейските инспектори или в сградите на РУ и сектор ПП за вземане на отношение от служители, с правомощия за контрол.

До края на месец юни 2024-а е създадена организация за провеждане на специализирани полицейски операции (СПО) в дните, в които са организирани ученически празненства за края на учебната година и в дните на официално закриване на учебната година.