За десети път, старозагорското село Преславен организира празник на житото – "Пътят на хляба“, предаде репортер на "Фокус". Програмата започва още от 9.00 ч. с тръгване за нивата, а в 10.00 ч.  водосвет за здраве ще бъде извършен преди ритуалното зажънване. Официалното откриване е предвидено за 10.45 ч., в централния парк на селото.

Поздрав към жители и гости на празника ще отправят гостуващи самодейни групи, а след празничната програма ще бъдат наградени победителите в конкурса "Най-вкусно тестено изделие“ и изложбата "Мое плодородно село“.  Специална награда на кмета на селото за най-добър и атрактивен участник в музикалната програма е предвидена отново за победителя, а след това жътварско хоро ще се извие от гости и приятели на празника.

И тази година ще има богата съпътстваща програма с демонстрации по приготвяне на изключително вкусните преславенски гюзлеми, изложба на хлябове от старозагорски пекарни, детски кулинарен  кът "Бабо, дай ми точилка“ и "Театър на трохите“ – Хлебна къща Стара Загора , както и атрактивна разходка с файтон до нивата за желаещите. На фотоизложба "10 години пътят на хляба“ ще могат да се насладят жители и гости на Преславен. Под наслов "С ръце и сърце за българското“ ще бъдат изложени щандове на творци и занаятчии.

Рени АТАНАСОВА