За десета поредна година сдружение "БГ Бъди активен“ организира Европейски ден на спорта в училище. Традиционно инцииативата се провежда в последния петък на месец септември. Тази година датата на едно от най-очакваните спортни мероприятия в региона ще бъде на 27 септември и отново ще бъде подкрепено от Областна администрация – Русе. Най-добре представилите се ще получат и награди от областния управител Драгомир Драганов.

"Аз и екипът ми ще направим необходимото спортни събития да се проведат във всяко населено място в региона. Така младите ще имат възможност да опитат нови активни занимания и спортове, за да намерят движението, което им доставя удоволствие и им помага да бъдат по-здрави и по-силни“, коментира Драганов. Според него инициативата носи и допълнително послание, а именно възпитание на отговорно поведение сред подрастващите към околната среда, защото чрез спорта децата по-лесно научават принципите за устойчив начин на живот и развиват важни навици и занапред.

Припомняме, че през миналата година в инициативата от региона участваха рекорден брой деца и ученици – близо 10 000, което е 4 пъти повече спрямо 2022 г. Най-активните учебни заведения през изминалата година бяха: детска градина "Снежанка“, Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Апостол Арнаудов“, Средно училище "Васил Левски“ и ОУ "Олимпи Панов“. Съответно те бяха отличени и за приложени добри и иновативни практики при реализирането на инициативата. В национален план през 2023 г. в инициативата се включиха над 230 000 подрастващи от 730 учебни заведения от цялата страна.

По-подробна информация за всички минали и предстоящи събития може да бъде открита на сайта на сдружение "БГ Бъди активен“.

По традиция инициативата е подкрепена на национално ниво и от Министерството на младежта и спорта, като част от кампанията NowWeMove и Европейската седмица на спорта #BeActive.