Беседа за днешния празник – Игнажден и предстоящата Коледа организират в търновското читалище "Искра – 1896“. За традициите и обичаите, с които свързваме двата празника ще разказва уредникът от Регионалния исторически музей Тодорка Недева. Тя ще представи своите знания пред ученици от ОУ "Петко Р. Славейков“, предаде кореспондент на "Фокус“.

На 20 декември църквата почита Свети Игнатий Богоносец, а сред народа денят е известен като Игнажден.

"Може би няма друг ден, който да е свързан с толкова поверия и ритуали, като най-популярното от тях се отнася до полазника, т. е. човекът, който пръв ще влезе в дома. Любопитно и интересно е да си припомним някои похвати, към които прибягвали старите търновци, за да подсигурят благоденствието в дома си. На тоя ден те много внимавали кой пръв ще прекрачи прага им. Дори понякога се стигало дотам, че човек от фамилията, скрит зад завесите, следял "движението на людете по пътя и около къщата“, за да се избегне опасността от нежелано посещение. За да не бъде това обаче проява на грубост и погазване на традиционното ни гостоприемство, всички изведнъж ставали толкова улисани в работа, че въобще не "чували и виждали“ кой се е запътил да влезне в дома им. Пословичен в това отношение бил Минчо Бояджията, който на Игнажден през 1933 година накарал жена си "три пъти да оправя леглото, дъщерите си да лъскат до блясък двете тенджери и джезвето, синът му да чисти печката, а самият той... осем пъти се преобличал, за да изглежда сгодно на празника“. Същият чешит обичал уж случайно да помоли от предния ден богат и уважаван старостоличанин "да намине по важна работа при него на Игнажден, нищо, че то е празник, ама нали делата пусто не чакат“. Дали заради тези мерки, или в резултат на труда си, но в края на 30-те години на миналия век Минчо Бояджията вече бил един от най-състоятелните граждани на Велико Търново“, разказва Тодорка Недева.

Традицията повелява на Игнажден да не се изнася нищо от дома, да не се дават пари на заем, да се избягват срещите със свещеник. На късмет е да срещнеш циганин. Трапезата е постна, но разнообразна. Обикновено се приготвя пита с мая (без украса), ошав, варена царевица, жито, просо, картофи с праз или булгур, боб, зеле, лук, чесън, туршия, кравайчета, орехи, мед. Месят се колачета за здраве и берекет.

Имен ден днес празнуват Игнат, Игната, Искра, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна.

Във Велико Търново днес предстои откриване на изложба "Рисуване със светлина“ в Изложбени зали "Рафаел Михайлов“ от 17:00 часа. На сцената на Коледния базар ще има концерти на Детско-юношески танцов ансамбъл "Търновче“, Танцов клуб "Търновград“ с хореограф Яна Пенчева и на ВС "Таланти и балет "Балетино". Началото е в 17:00 часа.

Луиза ТРАНЧЕВА