В общинската зала "П. Р. Славейков“ вчера се проведе събитието "IT образование Стара Загора“, част от поредицата срещи на Фестивала на технологиите Zara Tech Spring, предаде репортер на "Фокус". То имаше за цел да популяризира и подобри използването на съвременни технологии в образованието и да предостави нови възможности за оптимизиране на процесите на преподаване и учене, както и за подобряване на комуникацията между учители и ученици.

"Денят започна с разкриването на нови възможности в образованието в старозагорските училища, а именно Областната панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране и продължава със също толкова важна инициатива за града ни – технологичното образование в училищата. Благодарим за това партньорство, то е от изключителна важност за Стара Загора и за децата ни. Времето, в което живеем показва нуждата от това младото поколение да има добра грамотност, свързана с технологиите и дигитализацията. На добър час на фестивала, нека извлечем най-доброто и да го приложим успешно“, поздрави присъстващите зам.-кметът на общината Надежда Чакърова.

Събитието откри Боряна Пейчева, която говори за ИТ бизнеса и образованието. Тя благодари за подкрепата и партньорството на Община Стара Загора за развитието на високотехнологичния сектор в региона.

Лектори бяха още Петър Шарков, изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия, Теодора Нончева, преподавател в ПГКНМА "Проф. Минко Балкански" и в Тракийския университет, Яница Господинова, учител в "Заедно в час“, Александър Ангелов, съосновател и управител на Център за творческо обучение и Емануил Манолов, учител в СУ "Неофит Рилски“, град Харманли.

Темите, засегнати по време на срещата с учители, директори и университетски преподаватели бяха "Важността на технологичното образование и развитието на сектора в региона“, "Новата STEM програма - готови ли сме и какво е мястото на технологиите в нея?“, "Трансформиране на технологичното образование в училище“, "Ролята на сътрудничеството в образователния процес“ и "Как да създадем високотехнологичен клуб в училище - добрият пример“.  

Рени АТАНАСОВА