Откриха вълнуваща изложба живопис на женски образи от известни художници. Събитието е под патронажа на областния управител на Област Варна проф. д-р Андрияна Андреева и на кмета на Община Варна Благомир Коцев. Откриването се състоя днес от 18:00 часа в Градската художествена галерия – Варна, съобщиха ArtVarna.

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" – Варна, откри в навечерието на Международния ден на жената мащабна изложба живопис на женски образи от своя музеен фонд. Под названието "Тя", селекцията, направена от екипа на Галерията, включва забележителни произведения на знакови автори – определящи имена за някои от най-плодотворните периоди на българското изкуство.

Изразявайки почит към темата за жената, експозицията има и висока познавателна стойност, като предоставя възможност на посетителите да се вгледат в едни от най-ценните творби, притежание на Варненската градска галерия. 

Проф. д-р Андрияна Андреева, споделя вълнението си от предстоящата изложба:

"Да бъда част от екипа, който роди идеята за изложбата, бе не само изключителна привилегия, но и чест, за която ще бъда благодарна винаги. Вълнува ме всяка среща с изкуството, всеки повод да се докосна до вдъхновението, да търся във всеки образ, всеки щрих или цвят неразказани истории – за живота, за любовта, за пътищата, които сърцето следва.

А там някъде – между вдъхновението и страстта, между любовта и презрението, между преклонението и възхитата е Тя – Жената. Онази дива, многолика палитра от образи в целия цветен спектър на живота. Казват, че да рисуваш женски образи, е като да обхванеш необятното. Но пък неповторимо е усещането да се докоснеш до стила, с който авторите в тази изложба пресъздават своя прочит за Нея – Жената. Тя – Любимата, Майката, огнената дива, или крехката нежност, която може да променя съдби. Тя – Жената."



Изложбата представя близо 60 живописни произведения от фонда на Градската художествена галерия във Варна. Тя е експонирана, следвайки хронологичния принцип, така че зрителят има възможност през женския образ да познае динамиката и промените, които настъпват в българското изобразително изкуство – посочва Доротея Павлова, директор на Галерията.

Най-ранното произведение е "Дамски портрет“ на Иван Мърквичка (1856-1938). Неговото изкуство регистрира прехода от светогледа на възрожденските художници към творчеството на художниците, изобразяващи градския човек с реалистичен пластичен подход.

Мърквичка учи в Прага и Мюнхен, където усвоява правилата на академичната живопис. Той е художник, чието творчество в българското изкуство се свързва с поколението на художниците битописци, но значително място в творчество му заема и жанрът на портрета.

В живописното произведение "Дамски портрет“ авторът успява да създаде образец на поетичния интимен портрет, в който умело е преодоляна установената дотогава статичност на фигурата. Образът намира свободно композиционно решение в пространството и постига мекота на формите. Портретуваната жена държи в ръце нотен лист, което отвежда към интелектуалните, творческите и духовните достойнства на личността.

Разгърнатата експозиция на женски образи от фонда на Градската художествена галерия във Варна представя едни от най-значимите имена в българското изкуство. Наред с високите пластични стойности, които притежават художествените произведения, те са и препратка към основни човешки и духовни ценности, и интелектуални постижения в българската култура.

Изложбата може да се види до 26.03.2024 г. в Градската художествена галерия – Варна, на ул. "Л. Каравелов" 1.