52-торо издание на Националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет“ за поредна година ще превърне града ни в Литературната столица на България. Община Хасково покани гости на града ни да бъдат най-обичаните съвременни български автори. Заедно с тях на една сцена, в литературните работилници и дискусионните срещи ще участват млади автори, чиито първи книги са издадени през последната година.

Не пропускайте срещите с на живо с едни от най-четените български автори: Иван Ланджев, носител на "Пегас“ през 2011 г., Георги Милков с "Истории от ръчния багаж“ и Захари Карабашлиев с неговата "Рана“.

На пресконференция днес заместник-кметът Мария Вълчева и екипа на "Южна пролет“ представиха програмата на празниците на литературата в Хасково. В Националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет" 2024 г. участват 30 автори. 21 са дебютантите в жанр "Поезия“, 7 са книгите в "Проза“, в жанровете "Детска литература“ и "Литературна критика и литературна история“ участва по един автор, а тази година във "Филмов сценарий“ и "Драматургия“ няма участници.

Най-младият участник в конкурса е Дария Георгиева на 16 години от Плевен.

От създаването на "Южна пролет“ през 1974г. до сега със званието "Лауреат“ на Националния конкурс за дебютна литература са удостоени 154 автори-дебютанти.

Журито, което ще оценява творбите на тази година е:

Председател:

проф. дфн Валери Стефанов –професор по история на българската литература в СУ "Св. Климент Охридски“. Доктор на филологическите науки. Автор на изследвания в областта на литературната история и на няколко романа.

Членове:

1. Проф. дфн Пламен Антов – поет и писател, литературен теоретик и историк, доцент в Института за литература – БАН.

2. Доц. д-р Младен Влашки – Доктор по сравнително литературознание и по философия, университетски преподавател, литературен историк и критик.

3. Йордан Велчев – писател, поет и историк, носител на множество награди в областта на литературата.

4. Митко Ламбов – поет и носител на награди.

В рамките на Литературни дни "Южна пролет“ Община Хасково присъжда и наградата "Александър Паскалев" за цялостен принос в областта на литературата и изкуството.