В седмицата на светлия празник - 24 май и преди пъстро шествие от детски усмивки и радост да залее Хасково, стартира шествието на думите и духа "Език свещен…", съобщиха от общината.

Кампанията на кмета на Община Хасково Станислав Дечев е посветена на 24 май- Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. От днес до празника на буквите всеки ден на официалната страница на Община Хасково публикуваме по едно българско стихотворение, за да шестват българският дух и книжовност, а силните думи на нашите поети да ни заредят със самочувствие и гордост, че сме наследници на първоучителите Кирил и Методий.

Започваме с "Моята страна" на Димитър Пантелеев

Там, гдето Дунав лудо тича из Дунавската равнина и в Черното море се втича от стари, древни времена, там, гдето Добруджа люлее узрели класове и вее свободни, горди знамена – о, там е моята страна.

Там, гдето се издига Рила, накичена с венци от сняг, там, гдето лодка лекокрила лети край морския ни бряг, там, где Пирин от скръб белее и Струма легендарна пее из свойта плодна долина – о, там е моята страна.

Там, гдето в гробове прогнили лежат деди и прадеди, загубили юнашки сили във робство, мъки и беди, там, гдето чух езика роден, език свещен, любим, свободен и зърнах пръв път светлина – о, там е моята страна.