За 18-ти път в Казанлък ще се проведе Националният традиционен поетичен конкурс "Магията любов“, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той е едно доказало се във времето литературно събитие, в което се изявяват не само утвърдени поети, но и изгряват нови млади имена в българското лирическо пространство. Конкурсът е тематичен и е за творби от областта на любовната поезия, като участието е доброволно и без такса. Организатори са Община Казанлък и Фондация "Чудомир“

Конкурсът е явен. Право на участие имат всички автори, навършили 18 години от България и чужбина. Всеки автор може да участва само с една поетична творба, която да е на български език, непубликувана до момента на обявяване резултатите от конкурса. Автори, които изпращат стихотворения на чужд език, са длъжни да добавят и художествен превод. Творбите могат да се изпращат само на електронен адрес. При изпращане на творба, същата трябва да бъде съпроводена с информация за автора, а именно: възраст, адрес, телефон и e-mail за връзка, като всичко това е във файла със стихотворението. Организаторите си запазват правото да не допускат до участие в конкурса творби, които не отговарят на темата на конкурса, надвишават максималния обем или влизат в противоречие с общоприетите морални норми.

Максималният обем на творбата, без информацията за автора, е до 30 реда с големина на шрифта 12. Файлът да е във формат Word. Творби за участие ще се приемат най-късно до 10 март. Резултатите от конкурса ще бъдат публикувани на уеб сайта на Община Казанлък и на фейсбук страницата Национален поетичен конкурс "Магията любов" - Казанлък, както и публикувани във вестник "Искра".

Освен наградените поети журито ще обяви и всички номинирани автори, които могат да присъстват и да участват в Церемонията по награждаването с прочит на своите творби, като разходите са за тяхна сметка. Церемонията по награждаването ще се проведе на тържествена среща на 1 април от 13.00 часа на сцената на Общински театър "Любомир Кабакчиев“ – Казанлък. Наградите ще се връчват само лично на авторите. Наградният фонд е разпределен както следва:

Ø Първа награда "Магията любов" – 500 лв. плюс статуетка и грамота

Ø Втора награда – 300 лв. и грамота

Ø Трета награда – 150 лв. и грамота

Журито се състои от трима члена и се определя със Заповед на Кмета на Община Казанлък. Всеки член на журито предлага десет избрани от него творби по низходящ ред и присъжда на първото стихотворение 10 точки, а надолу всяко следващо е с една точка по-малко от по-горното. Десетото получава 1 точка. Журито сумира по колко точки има всяко от всички тридесет стихотворения. Десетте стихотворения с най-много точки се номинират. Първото стихотворение, което има най-много точки, получава първа награда, второто – втора и третото – трета. Журито не може да определя различни по брой и по стойност награди от обявените в регламента. Журито има право на възнаграждение. Наградите се връчва от организаторите.

Конкурсните творби не подлежат на връщане и организаторите си запазват правото да ги публикуват и репродуцират с цел популяризиране и презентиране на конкурса. Организаторите си запазват правото на документиране, излъчване и тиражиране на конкурса, както и правото на промени в регламента.

Творбите могат да бъдат изпращани на e-mail: magiyata.lyubov.kazanlak@gmail.com

Файлът трябва да бъде именуван така: ИВАН СТОЯНОВ МАГИЯТА ЛЮБОВ 2023

Рени АТАНАСОВА