Шестнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка“ и тази година събра хиляди почитатели на българското народно творчество в курортното селище Старозагорски бани. Това съобщиха за Радио "Фокус"-Стара Загора от местната администрация. Събитието, което традиционно привлича родолюбци отблизо и далеч, се провежда в последните почивни дни на август. Официалното начало бе дадено в събота в 11.00 часа с празничен водосвет, извършено от отец Йордан Карагеоргиев.

"Добре дошли сте, поддръжници и любители на тракийския фолклор! Зад мен на сцената са голяма част от хората, които отдават много труд, сърце и енергия, за да бъдат тези дни изпълнени с вълшебство и дух. Нашата цел и тази година е да протегнем ръка към младите изпълнители, към децата, които имат мисията да продължат традицията, да я съхранят и предадат напред любовта към българското. Нека следващите два дни са изпълнени с емоция. Споделете ги със семейство и приятели, насладете се на фолклорната българска магия“, каза в словото си ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева.

Красимир Премянов, председател на Тракийските дружества в България също поздрави от сцената участниците и гостите в емблематичното събитие. "Това е едно значимо събитие от календара на Тракийските дружества. Благодаря на всички, които полагат усилия да запазят тази национална традиция и за 16-ти път да сме тук заедно. Ние поддържаме богатото културно наследство на нашите предци. Благодарение на тракийския фолклор – жива е нашата кауза“, каза той и припомни, че началото на традицията "Богородична стъпка“ бе поставено от Петра Мечева, която години наред бе начело на ТД "Одринска епопея“ – Стара Загора. От името на старозагорската организация бе връчено най-високото тракийско отличие - Златен медал "Капитан Петко Войвода“, на акад. Крум Георгиев за цялостния му принос.

"Вие правите този събор истински, идвайки от цяла България - вие сте сърцето му. На добър час!“, обърна се към гости и участници Станчо Станев, кметски наместник на курортното селище. Той обяви събора за открит и пожела догодина пак да се съберат в центъра на селото пазителите на българския дух, бит и фолклор.

Сред официалните гости на тържественото откриване бяха още зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, председателят на Тракийско дружество "Одринска епопея“ – Стара Загора Цанко Атанасов, председатели на Тркийски дружества от Сливен и Ямбол, носителят на голямата награда на квадриналето "Митове и легенди на моя народ“ художникът Надежда Кутева, участниците в VI Международен арт пленер "Безгранично изкуство“, представители на местната и държавната власт и други.

Още от 9.00 часа сутринта, на сцените се надпяват и надиграват таланти от почти всички фолклорни области. Програмата продължава през целия съботен ден, а вечерта е запазена за Празничен концерт на Калина и Георги Германови, Недялко Недялков – кавал, Пейо Пеев – гъдулка, Ангел Димитров – китара, Живко Иванов – ударни, Стоименка Недялкова – вокал, Общински фолклорен ансамбъл "Загоре“. Началото му е 19.00 часа. По тъмно, небето ще озари огън, а по жаравата ще затанцуват нестинари.

В неделния ден програмата и на двете сцени започва отново в 9.00 часа, а обявяването на отличените участници ще бъде в 15.00 часа. Общо 50 плакета за цялостен принос ще отидат в ръцете на хората, които горят със събора и правят съществуването му факт. Отново акцент е поставен върху най-малките таланти, които изпъстрят програмата. За първи път те ще получат специални медали и грамоти.

Над 170 бяха получените заявки за участие от индивидуални и групови певци, танцьори и музиканти. Над 3 хиляди души ще преминат през двете конкурсни сцени, както и през атрактивните съпътстващи прояви. Участниците са от 50 общини в цяла България. Авторитетното жури на тазгодишното издание на форума е в съствав – доц. д-р Валентина Райчева, акад. Крум Георгиев, Христо Иванов, гл. ас. Петьо Кръстев, акад. Кирил Тодоров и Енчо Енчев.

Любимо място на емблематичния събор е "Селският двор“ – там не се кани, напомнят организаторите, а в пределите му времето се връща назад, за да припомни бита и културата на старите българи. Традицията е спазена и в центъра на Старозагорските бани има Занаятчийска чаршия, ухае на преславенски гюзлеми, пухкави мекички, дъхава ракия от хрищенски райски ябълки, чай от билки, боб чорба и още десетки кулинарни изкушения, излезли изпод ръцете на майстори от различни читалища в региона. Посетителите на събора могат да се включат в Школо за народни песни и хора, да добият различни умения в интересни работилници, да наблюдават демонстрации на везбарство, ножарство, грънчарство, кошничарство, както и шивачница, билкарница, плетачница, чепканица и предачница. Наредена е и фото изложба "Старинни занаяти“, а Хайдушко сборище показва старинни оръжия. Любопитните очи могат да открият и "Съкровищата от скрина“ -автентични народни носии и аксесоари. Керкенез полетя в небето, благодарение на Спасителен център за диви животни "Зелени Балкани“. Има още Детски пленер "Майсторете ръчички, за радост на всички", народни игри за малки и големи, викторина с награди, както и безплатно посещение до природния феномен "Богородична стъпка“.

Организатори са Община Стара Загора, Кметство Старозагорски бани, Съюз на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество "Одринска епопея“, с подкрепата на Общество за фолклор, РЕКИЦ "Читалища“ и ОФА "Загоре“.

Рени АТАНАСОВА