За 16-та поредна година в Благоевград се проведе церемония по награждаването на журналисти в конкурса "Сърце и слово срещу наркотиците“ в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, убита от наркомафията, защото разобличава тяхната работа. Това каза за "Фокус“ Магдалена Рахова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества.

Събитието се организира по идея на Общинския съвет по наркотични вещества и д-р Теменужка Любенова, която беше дългогодишен председател на съвета, с подкрепата на Община Благоевград и посолството на Ирландия в Република България.

Тази година над има над 40 номинации в три категории – "Печатни издания“, "Електронни медии“ и "Документално кино“.

"Всеки един от номинираните заслужава награда. Журито беше изключително затруднено. Всички номинирани получават грамота, а тези, които са с големите отличия получават плакет и грамота с лика на Вероника Герин. Това е нашето "Благодаря“ към тези журналисти, защото наистина разследващата журналистика е много трудна, поради което малко журналисти работят в тази област. С течение на годините самият конкурс се развива, започнахме да обръщаме поглед към тези журналисти и писатели, които творят в посока патриотизъм и религия, защото за нас в основата на истинския човек стои да бъде изградена любовта към род, родина, към истинските човешки ценности. Едно дърво с дълбоки корени е устойчиво на бурите на времето“, каза още Рахова.

Официални гости на събитието бяха кметът на Община Благоевград Методи Байкушев, който е и домакин на събитието; Председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков; Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, представители на различни институции, сред които съд, прокуратура, полиция и други.

Председател на журито е Румен Бояджиев, директор на Международната асоциация за борба с наркотрафика и наркобизнеса, а членове са д-р Теменужка Любенова, Магдалена Рахова, д-р Марияна Шехова-Канелова, Лина Попова, Анелия Ангелска и Светла Борисова, която е литератор.