Част от емблематичната пловдивска улица "Иван Вазов“ се преобразява в пешеходна зона за 10 дни. От 30 август до 8 септември отсечката между улиците "Авксентий Велешки“ и "Кръстьо Пастухов“ се затваря за движение на пътни превозни средства, информират от общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта“.

Причината е фестивалът "Улица Станционна“ (някогашното  име на днешната "Иван Вазов“), който ще се състои от 1 до 6 септември и е част от програма "Наследство“ на фондация "Пловдив 2019“. На различни "станции“ в новообособената пешеходна зона са предвидени десетки културни събития, които ще провокират интереса на жителите и гостите на града в дните около празника на Пловдив – 6 септември, когато ще бъде чествана и 138-ата годишнина от Съединението на България.

От общината напомнят, че има готов проект за превръщането на тази част от ул. "Иван Вазов“ в постоянна пешеходна зона. Той е изпратен още през май за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство. Предстоящото 10-дневно затваряне за автомобили ще е своеобразен експеримент за ефекта от практическото прилагане на проекта.

Повече информация за програмата на фестивала "Улица Станционна“ – https://www.visitplovdiv.com/bg/node/12850