45-та юбилейна изложба подредиха свищовски художници. Експозицията се намира в Художествена галерия "Николай Павлович“ в крайдунавския град, уточняват за Агенция "Фокус“ от Община Свищов. От там припомнят и, че традицията за подобна изложба съществува от далечната 1977 година.

Официалното откриване направи директорър на дирекция "Култура и културно наследство“ Росен Маринов, който приветства лично всеки от творците, поднасяйки им символичен подарък от името на местната администрация.

"Това е голямо богатство – един град да има толкова много творци“, каза Маринов и им благодари, че са продължили да творят въпреки ограниченията във връзка с пандемията през последните две години.

Главният уредник на ХГ "Николай Павлович“ Пламен Симеонов представи всеки от художниците и поясни, че през тази година в юбилейното издание участват 29 автори, които представят общо 66 свои творби, включващи живопис, графика, скулптура, керамика и приложно изкуство. Той благодари и на музикантите към Школата по изкуства към ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ Боряна Петкова и Ангел Колев, за тяхната отзивчивост и музикален съпровод по време на изложбата.

Творбите на свищовските художници ще са в ХГ "Николай Павлович“ до 30 октомври. Освен да се насладят на голямото разнообразие от жанрове, стил, техника и материали, посетителите могат и да си купят някоя от картините.