Юбилеен вестник, посветен на Алеко Константинов, излезе в Свищов. От Общината в крайдунавския град уточняват за "Фокус“, че печатното издание е посветено на 160-годишнината от рождението на Щастливеца, която честваме през 2023-а. То е съставено от 10 страници, в които са поместени биографични данни за писателя и неговото творчество, както и любопитна информация за родния му дом, фондацията носеща името му, както и други факти, и събития, свързани с него.

"Във вестника се разказва още за историята на Международния конкурс за къс хумористичен разказ "Алеко“ и за новия победител в него. В края на изданието е поместен и разказа на Иван Шопов от Северна Македония, който е лауреат за 2022 година“, обясняват от Общината.

Място във вестника е отделено и за още двама видни възрожденци свързани със Свищов, а именно Цветан Радославов и Александър Божинов. През настоящата 2023 година се навършват 160 години от рождението на автора на българския химн и 145 години от рождението на основоположника на българската карикатура. 

"Това съвсем не е всичко, но читателите сами ще имат възможността да се докоснат до специалния брой, който се предоставя безвъзмездно по време на проявите от програмата на "Алекови празници 2023“, допълват още от администрацията в Свищов.

Луиза ТРАНЧЕВА