Десето юбилейно издание на фестивала "Житената питка“ подготвят в Стражица. От Общината, които са съорганизатори заедно НЧ "Развитие 1895“ съобщават за Агенция "Фокус“, че проявата ще се случи на 16 октоврми. Те припомнят и, че датата не е избрана случайно, защото тогава отбелязваме Международният ден на хляба и прехраната.

Фестивалът има състезателен характер. В него фолклорните и самодейните формации ще имат възможност да се съревновават в две категории – "Никой не е по-голям от хляба“, която включва кулинарен конкурс "Житената питка" и конкурс за пресъздаване на народен обичай "С музика, песни и танци на мегдана", в рамките на която ще се проведе V Фолклорен фестивал "Фолкстраж".

Фестивалното градче ще е разположено на Общинския пазар. Откриването на събитието е в 10:00 часа в неделя, след което ще бъде извършен празничен водосвет. В 10:30 часа започва кулинарното шоу, а час по-късно е началото на конкурсната програма.

Мотото на събитието отново е "Никой не е по-голям от хляба", а Община Стражица призовава всички участници да покажат силата, волята и трудолюбието на хората, за да съхранят българските традиции и обичаи за следващите поколения.