Южноцентралното държавно предприятие – Смолян се представя със свой щанд на Международната изложба ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ 2024 г., което се провежда в Международен панаир в Пловдив под егидата на Министерството на земеделието и храните.

С рекламни брошури на английски и български език е представено видовото разнообразие на седемте Държавни ловни стопанства на ЮЦДП. Изложени са 42 от най-добрите трофеи, добити през последните години от благороден елен, елен лопатар, сръндак, дива свиня и муфлон.

28-ото издание на Международната изложба бе открито от министър Кирил Вътев, който заяви, че България остава лидер по отношение на трофейните качества на дивеча. Българските и чуждестранни ловци, ловували по линия на организирания ловен туризъм у нас през 2023 година, са се увеличили с 5%. Приходите за изминалата година възлизат на близо 8,5 млн. лева. Анализът за 2023 г. показва, че във всички ловностопански райони са се формирали стабилни дивечови популации, каза още министър Вътев. Той изтъкна, че именно това стимулира туризма и дава отражение върху икономическия растеж на държавата и подчерта, че през годините изложението се е утвърдило като важен и атрактивен форум.

На събитието присъстваха президентът на Република България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов, заместник-министрите на земеделието и храните д-р инж. Мирослав Маринов и Георги Тошев, областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, зам. кметът на Пловдив Иван Стоянов, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Стоян Тошев и председателят на Съюза на ловците и риболовците Васил Василев.

Изложението продължава до 7 април в палата №3 на Международен панаир Пловдив.