Аномалия е изкупната цена на прясното мляко да е 85-90 стотинки за литър, а в магазинната мрежа да се продава по 3.50 лева. Има частична спекула. Това заяви пред журналисти в пловдивското село Устина министърът на земеделието Явор Гечев, предаде репортер на "Фокус". Вече са започнали проверки на вноса на количествата мляко от европейски държави, което на практика не представлява внос, и от Украйна.

"Проблемът с вноса от Украйна е все по-голям. Министерство на земеделието на България беше първото, което постави проблематиката в ЕС, считайки,  че държавите от по-източния блок, тези, които са близко до Украйна, на практика плащат по-висока цена. След разговори с животновъди вчера съвместно с други служби от днес сме на терен и правим проверки дали има нерегламентиран внос и дали качеството отговаря" - обяви агроминистърът. 

Министерствата на земеделието и на икономиката подготвят съвместна Наредба за проследимост по цялата верига заради хигиената и качеството на храните, както и заради сигналите по отношение на пшеница и други зърнени култури, и за млякото от Украйна. Направено е проучване как във водещите държави в ЕС се справят със ситуацията. Оказва се, че две страни са наложили таван на цените, което не е успешен модел. Явор Гечев смята, че в Гърция се прилага нелош модел - ако имате 5-6 продукта, ви задължават единия да е на базовата цена, да не е като луксозна стока.

Като изключително добър модел агроминистърът посочи този във Франция и сега се превеждат на български език два техни закона. Единият пази земеделските производители и в него се казва, че цената при производителя е твърдя, тя не може да се договаря, а нагоре по веригата има пределни цени на преработки и на предлагане на пазара. Гечев със съжаление отбеляза, че България е много далеч от добрите европейски модели на кооперативни структури и по отношение на регулацията.

"Започваме да работим нов Закон на търговията с храните, както вече обяви премиерът. Имаме Закон за храните, който казва етикетирането, качеството на всичко, но нямаме адекватно законодателство по отношение на търговията. В  кризисните моменти се оказа, че българския пазар е тежко неструктуриран, без достатъчната регулация и цените избиват в ненормален начин. След успокояването на цените, за което държавата даде много пари на бизнеса, секторите реагираха адекватно, единствено при цените на храните и особено на млечните продукти се наблюдават аномалии" - коментира министърът.

Високите цени изкривяват икономиката, допълни той. Не е нормално хората да харчат над 40 процента от доходите си за храни. В специален сайт, който се подготвя в момента,  ще се засичат цените два пъти на седмица, за да може през медиите да се получава адекватна информация къде се получават дадените ценови разлики.