Народният представител от ПП-ДБ Явор Божанков написа в своята Facebook страница защо според него Паметникът на Съветската армия трябва да бъде преместен. 

По думите му не може монумент, символизиращ чуждо влияние, да се извисява по-високи от този на най-големия български революционер. 

Божанков, който бе част от БСП - партия, която защитава идеята за запазването на Паметника на Съветската армия и се обявява против неговото преместване, смята, че темата разделя българската общественост. 

Целият пост:

Проблемът с паметника на съветската армия е в това:

Паметник на чужда армия е по-висок няколко пъти от този на Васил Левски в същия град.

И разделя народа ни. Искам децата ни да не играят под шпагин, а около паметник на български владетел или наш герой от освободителното движение.

Никой не ни е освободил по любов и заради нашите интереси. Руско-турската война е заради интересите на Русия. Които тя успешно налага след това. Не искам нито да бъде унищожен нито да отричаме историята. Но да я погледнем трезво.

A Ботев го казва най-право: “Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии."

Не разбирам и позицията на посолството на Русия. След като обявиха родината ни за неприятелска страна - очакват да преклоним главица ли?