Ясни са победителите в XXVI – та Национална олимпиада по астрономия, на която гр. Пловдив беше домакин в последните три дни.

В първа възрастова група – VII-VIII кл. победител е Красимир Станков от МГ “Баба Тонка“ гр. Русе. Във втора група- IX-X кл. първото място грабна Стела Бинева от ПМГ “Академик Боян Петканчин“-гр. Хасково, а в групата XI-XII кл. победата е за Лора Лукманова от СМГ “Св. Паисий Хилендарски“ – гр. София.

Победителите получиха медали и грамоти от членовете на националната комисия Никола Каравасилев и Александър Куртенков, както и от Силвия Стойчева – главен експерт в Дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в МОН.

Учениците , класирани на първите три меса в отделните възрастови групи ще представят страната на международни състезания по астрономия и научни форуми у нас и в чужбина.

В Националната олимпиада по астрономия, която се провежда за първи път в Пловдив се включиха 97 ученици от VII до XII клас от цялата страна. Всички те са победители в двата предварителни кръга на състезанието -общински и областен, които се проведоха в училищата и в всички региони на страната по-рано през учебната година.

Вчера беше първият тур, в който участниците решаваха 4 теоретични и практически задачи. Днес трябваше да се справят с тест с избираеми и отворени отговори. Домакини на олимпиадата бяха СУ “Св. Патриарх Евтимий“ и Технически университет – София, Филиал Пловдив. Вчера, след приключване на състезателната част, участниците в Олимпиадата посетиха Епископската базилика на Филипопол , а след това разгледаха лаборатории в Техническия и в Пловдивския университет.