Ясни са имената на народните представители в 49-тото Народно събрание от област Смолян, след предоставяне на официалните резултати от изборите и разпределяне на мандатите от ЦИК. Това съобщи за "Фокус“ председателят на Районната избирателна комисия – Смолян, Росица Чакърова.

Четирите мандата се разпределят по един в коалициите ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и два за ДПС. Така в новия парламент представители от област Смолян ще бъдат водачът на листата на ГЕРБ-СДС, д-р Красимир Събев, водачът на листата ПП-ДБ, Михал Камбарев и първите двама в листата на ДПС – Хайри Садъков и Анджей Джандев, уточни Чакърова.

Четвъртият мандат е предоставен на ДПС по методът на най-големия остатък (известен още като метод на Хеър-Ниймайер), който е начин за разпределяне на мандати между политически партии при провеждането на избори.

Припомняме, че ГЕРБ-СДС спечели изборите в област Смолян, като последните 30 протокола обърнаха резултата, след като дотогава водеше ДПС. За ГЕРБ-СДС са гласували 11 677 от избирателите в област Смолян или 29.33%. На втора позиция се нарежда ДПС, които имат 9 892 гласа или 24.85% от вота. Коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България“ получават 8 028 гласа или 20.16%. Четвъртата политическа сила в област Смолян е "БСП за България“, за които са гласували 3 694 от имащите право на глас или 9.28%. "Възраждане“ са пети с 3 116 гласа или 7.83%. Шестата позиция е за "Има такъв народ“, които са получили 1 141 гласа или 2.87%.

Нели ГЕРГЬОВСКА