Народният представител от последните три парламента Ангел Георгиев е кандидатът за кмет на Пловдив на партия "Възраждане", предаде репортер на "Фокус".

"Основната ми мотивация да се кандидатирам е, че имаме нужда от коренна промяна на философията на управление на града. Пловдив е оплетен в корупционен възел, моята цел е да го разсечем и градът да се развива в полза на обществото и гражданите, а не на определени формации и лица" - заяви Георгиев. Той припомни, че през 1992 г. американският президент Бил Клинтън изрича фразата: "Икономиката, глупако" и я перифразина на: "Корупцията, глупако", уточнявайки, че именно корупцията задушава Пловдив и пречи на хората да живеят по-добре.

Ангел Георгиев е един от създателите на "Възраждане" в Пловдив, участник е в редица събития, организирани и инициирани от партията в града. По негова инициатива на второ четене в държавния бюджет са направени промени, касаещи конкретно град Пловдив - осигуряване на 17.5 млн. лв. за ГИС и видеонаблюдение, както и почти 32 милиона лева за няколко големи инфраструктурни обекта: "Даме Груев", рехабилитацията на Кукленско, Голямоконарско и Рогошко шосе. 

Приоритетите на кандидата на "Възраждане" да се намерят ефективни решения за дългогодишни проблеми. Сред тях са изграждане на повече детски градини и ясли във всички райони в града и транспортния ад.

Георгиев смята, че до близките на Пловдив села, които практически са негови квартали, макар че са в други общини, трябва да се пуснат градски автобусни линии, както до Катуница.

Ето акценти от изказването на Ангел Георгиев:

"Хората нямат добър адекватен обществен транспорт. Ползват лични автомобили и натоварват пътната мрежа в Пловдив. 

Ще търсим държавна подкрепа за вътрешния и външния ринг на града. Околовръстното има спешна нужда от разширяване – нещо, което беше забавено във времето. Искаме максимално бързо да се случи, взаимодействие с институциите

Околовръстното да бъде освободено от винетни такси – както е в София, от един до друг квартал

Изграждането на югоизточния лъч на Околовръстното трябва да се случи по-бързо за по-добро придвижване

Вътрешния ринг – предвиждаме редица пробиви, например директна връзка между "Южен" и "Тракия" в района на "мотокара“; създаване на кръстовища на 2 нива, където е възможно, от вън на вътре, да се отпуши движението и да няма тапи, например при кръстовището на Златитрап и Прослав. 

Навсякъде трябва да има многоетажни паркинги, реверсивни ленти за движение в участъците, където е възможно да се разшири. 

"За“ създаване на градската железница сме, но сега е планирана с недостатъчен брой лъчове.

Трябва да има умни светофари, зелени вълни, вместо червени вълни, видеонаблюдение за по-добри решения на трафика. 

Градският транспорт трябва да се оптимизира, абсолютно задължително е да се въведе електронно таксуване, стриктно трябва да се спазват договорите на превозвачите. 

Имаме идея да се въведе 20 минути безплатна синя зона. Така по-бързо ще се освободи мястото, когато има стимул и това е своеобразен реверанс към гражданите за това, че не са създадени адекватни условия

Ремонтите в града трябва да се правят един по един, бързо и ефективно, а не както е в момента едновременно. 

По въпроса за презастрояването - искаме да се направят сателитни селища в общините Родопи и Марица, ние на практика не делим Пловдив от тях. 

Създаване на нови общински приюти за безстопанствени животни – т.е. срещата с тях да се превърне в минисъбитие. В същото време да се провежда ефективна кастрация и превенция на размножаването, по хуманен начин.".

Листата с кандидати за общински съветници и районни кметове на "Възраждане" ще бъдат представени отделна пресконференция. 

Цялата пресконференция гледайте в прикаченото видео!