Заплененият от Япония и нейните хилядолетни традиции пътешественик Борислав Илиев представи пред пловдивска публика своята изложба "Душата на Япония /Soul of Japan“. На двата етажа в галерия "Капана“ в 130 цветни фотографии могат се проследят важни моменти от многобройните ритуали в най-значимия храмов комплекс в Япония – Исе Жингу. Кадрите са отпечатани на изящна ръчно изработена японска хартия, нареча washi.

Процесът по създаване на хартията е обявен от UNESCO за световно нематериално културно наследство. В кратко видео посетителите се запознават с начина на създаването ѝ. Галерията е декорирана и сатрактивни японски хвърчила въвформата на шарани, наречени койнобори.

Те са неизменен елемент от празника за Денят на детето в източната страна. Борислав Илиев покани гостите да ударят японска камбана за мир, негово притежание – едно от 150-те умалени копия на по-голямата камбана, отлята по инициатива на японеца Чийоджи Накагава след Втората световна война и поставена на входа на сградата на ООН в Ню Йорк. "Днес най-много се нуждаем от мир“ - подчерта авторът на изложбата.

Експозицията може да се види до 14 септември, а входът за нея е свободен.