Времето изпреварва начина на мислене на всички нас. Трансформацията в икономическите сектори, в образователната система, дигитализацията и бързоразвиващия се динамичен свят не могат да ни чакат - трябва да намерим решение на някои важни за българското образование въпроси. Това каза в Бургас председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на Националните дни за учене през целия живот, предаде репортер на "Фокус". Събитието се провежда в дните от 26 до 28 април и се организира от Министерството на образованието и науката.

"Ученето през целия живот е един от изключително важните фактори, за да можем да отговорим на нуждите и потребностите на пазара на труда. Европейската рамка дава препоръка на България до 2030 година да отговори на най-голямото предизвикатество - ученето през целия живот да стане 34,4%. Този процент е изключително висок. Засега ЕВРОСТАТ отчита, че в България той е 1,6%, а 2030-та година идва съвсем скоро. Дали ще успеем? Ако имаме една добра методика, ако отчитаме в една посока резултатите, които вършим, това може да се случи", посочи Янка Такева.

В тази връзка тя отправи няколко предложения. "Първо - Ученето през целия живот да влезе в изменението и допълнението, което се подготвя на Закона за професионалното образование и обучение. Второ – много сериозно да поставим въпроса, свързан с изграждане на единна медотика за отчитане на Ученето през целия живот. Ако се валидират знанията и уменията на базата на европейската рамка, мисля, че можем да си свършим добре работата. Всички знаем, че професионалното образование е вторият шанс за хората, които са отпаднали от образователната система. Няма да скрия възамущението си от това, че през първия учебен срок са напуснали 34 000 деца в задължителна училищна възраст", заяви Янка Такева. 

Като друг проблем тя посочи липсата на дигитални умения сред голяма част от населението, което да го направи адекватно на пазара на труда.