Тридесет и осмото издание на Музикалните празници "Златната Диана" ще се проведе в Ямбол от 22 до 25 април. Основаният от маестро Николай Султанов през 1968 г. музикален форум продължава да привлича най-добрите солисти. Организатори на празниците са отново Община Ямбол и Камерен оркестър "Дианополис“, а самите концерти ще се проведат в Културно информационен център "Безистен“ с начален час 19:00.

Акцентът тази година е 100-годишнината от рождението на големия български диригент и композитор Константин Илиев и в два от концертите ще звучат негови творби.

По традиция откриването ще бъде направено на 22 април от Камерен оркестър "Дианополис“. Тази година то ще бъде под палката на диригента Ганчо Ганчев, художествен ръководител и диригент на Варненската детско-юношеска опера и заместник-председател на Българския хоров съюз. Самият той ще изпълни солата на пиано. Гост-солист ще е и цигуларят маестро Мичо Димитров. Допълнителен блясък на събитието ще добави специалното участие на хоровата школа "Проф. Георги Димитров“ с диригент Весела Пастърмаджиева.

На 23 април, вторник, камерен концерт ще изнесат тримата именити музиканти проф. Георгита Бояджиева-Николова – виолончело, д-р Росен Идеалов – кларинет и роденият в Ямбол Владимир Вълчев – пиано. Те са солови и камерни изпълнители в различни ансамбли, но по повод Музикалните празници "Златната Диана“ ще свирят като трио в този състав.

На 24 април ще гостува украинският виртуоз Михаел Бабич, който ще извърши своеобразен творчески подвиг с изпълнението три от шестте извънредно трудни сюити за соло виолончело на Йохан Себастиан Бах.

Да закрият празниците са поканени музикантите от Габровския камерен оркестър с диригент Иван Стоянов. Те са подредили любопитна контрастна програма с участието на арфистката Деница Димитрова.

Билети могат да бъдат закупени от театралната каса на Културно- информационен център "Безистен“.