Община Ямбол организира поклонение по повод 150 години от гибелта на Васил Левски, което ще се състои на 18 февруари, събота, пред паметника на Апостола на свободата на улица "Г.С. Раковски" в Ямбол. В церемонията ще участват представителен блок от гарнизон Ямбол, представители на светската и духовна власт, патриотични организации, граждани, съобщиха от Общината.

В 10:45 часа Духовият оркестър при Народно читалище "Съгласие-1862" – Ямбол ще свири маршове и патриотични мелодии. Деца от Детска градина "Валентина" ще изпеят песен, посветена на Васил Левски. В програмата са включени и стихове.

В 11:00 часа ще започне поклонението в памет на Апостола. Кметът на община Ямбол Валентин Ревански ще произнесе слово, след това ямболски свещеници ще отслужат заупокойна молитва за душата на Дякона, която ще бъде последвана от ритуал по поднасяне на венци и цветя.

Припомняме, че месец февруари преминава под знака на различни възпоменателни събития по повод годишнината от гибелта на Апостола, организирани от Профилираната гимназия "Васил Левски". Сред тях са литературен конкурс "Към Левски – по прекия път…", конкурси за мултимедийна презентация и за рисунка, дискусия с проф. Пламен Митев, уроци по родолюбие.

Според историци, Васил Левски посещава Ямбол между декември 1868 г. и февруари 1869 г., по време на първата му обиколка по българските земи. През 1872 г. Дяконът идва отново в града и се среща с ямболския революционер Георги Дражев. Счита се, че именно тази среща е повлияла за създаването на местния революционен комитет през 1873 година.