С тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на 23-ти Донско-казашки полк и на Паметника на героите, дали живота си за националното ни Освобождение, литературно-музикална програма и тематична изложба Община Ямбол отбеляза 145 години свобода от османското владичество. Това съобщиха от Общината.

Празникът започна с маршове и патриотични мелодии в изпълнение на Духов оркестър при Народно читалище "Съгласие-1862“ с ръководител маестро Васил Шейтанов.

След това децата от Вокална група "До ре ми-ни“ при Основно училище "Любен Каравелов“ с ръководител Веса Ефева изпяха "Вятър ечи, Балкан стене“ от Добри Чинтулов.

Ася Андреева от Детска хорова школа "Проф. Георги Димитров“ с ръководител Весела Пастърмаджиева изпълни "Де е България“ от Иван Вазов, а Вокална група "Виолина“ при Народно читалище "Пробуда“, ръководена от Елена Иванова - "Сердце земли моей“.

Програмата завърши със стихотворение, написано от ямболския поет Радко Стоянов - "Освобождението на Ямбол“, което рецитира Катерина Димитрова от Творческа работилница "Децата на думите" при Народно читалище "Зора-1945“ с ръководител Евдокия Янкова.

"Има дни, които бележат цели епохи. За нашите предци такъв е бил днешният ден преди 145 години, когато след повече от пет века робство Ямбол най-накрая е бил свободен. Руските войски са пристигнали в навечерието на Богоявление по стария календар в един опожарен и съсипан град. Тяхната поява за оцелелите от кланетата ямболци е била като Божие дело,“ каза в словото си кметът на община Ямбол Валентин Ревански. Той изтъкна, че потомците трябва винаги да помнят, ценят и да се прекланят не само пред подвига не героите, сражавали се с оръжие в ръка за свободата, но и пред героизма на обикновените българи, преживели ужасите на войната и въпреки това останали в родния си град.

Във фоайето на Общински детски комплекс – Ямбол беше открита тематична изложба от фонда на Художествена галерия "Жорж Папазов“, посветена на Освобождението на Ямбол. Творбите – графика и рисунка, са дело на известни български художници – Борис Ангелушев, Борис Денев, Ганчо Карабаджаков, Иван Димов и др.