От години близо до град Пловдив около Петровден се събират стотици българи, които поддържат българския фолклор жив. Това се случва на Петровските празници в село Ягодово.

Фолклорни певчески и танцови състави от цялата страна се включват във фолклорния конкурс “Петровско надиграване и надпяване“ и Арт феста "Тайните на бабината ракла“, разказа за "Фокус" секретарят на Ягодовското читалище Катя Забукова.

По думите и, Петровските празници в Ягодово се свързват с една легенда и с иконата на свети Петър и Павел. През 1885 година местен овчар сънува къде е заровена тази икона. Отива на мястото и я намира лесно. До 1887 година там бива построен параклис. Това става причина всяка година на това място да се празнуват петровски празници, които продължават по три дни. На мястото, което е близо до селото, има и аязмо, а хората вярват, че водата му е лековита. Тази традиция се поддържа и днес.

"През 2015 година започнахме "Тайните на бабината ракла" и догодина имаме 10- годишнина. Всеки път излиза нещо ново, което не сме предполагали, че сме го имаме в бита си, в традициите и обичаите, били са закътани някъде и като дойдат групи от други населени места се научава нещо ново и различно", каза Забукова.

По време на Петровските празници в село Ягодово пристигат състави от цялата страна. Фестивалът продължаха в зависимост от броя на групите, които участват. 

"Решихме да прибавим и фестивална част, за да се запълнят дните, за да се види повече от българския фолклор и традиции. Арт фестът "Тайните на бабината ракла“ започва в 10 часа сутринта на 28-ми юни, в петък, с дефиле, което тръгва от читалището. Събитието ще е на стадиона, върви се до там 7-8 минути, минавайки през кметството, където се играе хоро, поканваме и кмета с нас, и отиваме към стадиона. Там звучи на запис легендата за фестивала, поздравяваме гостите и започва участието на сцена. Приключваме, когято всички изпълнения привършат", разказа още секретарят на читалището Катя Забукова.

Празникът има за цел да запази, развие и популяризира българския фолклор. Тази година в Ягодово пристигат самодейци от село Мулдава, Бухово, Радиново, Стара Загора, Сливен и от много други места. 

"Хората показват и пресъздават обичаи, миналата година имахме кукери, Е ньов дне, нестинари, има шатри с ръчно изработени накити за глава и кърпи, шевици, щалена сол. Има предмети не само от фолклора, но и от бита. 

Празникът винаги е в петък, събота и неделя, около Петровден е винаги,  понякога, като тази година и на самия Петровден. Вари се курбан на това място до параклиса, където е открита иконата.

Има надиграване и надпяване в съботата. Това е ново за нас, за трети път тази година го правим. Самите гости, които идваха казват, че имат нужда от това фестивалът да има състезателен характер и конкурс", разказа още Катя Забукова.

Организацията на Петровските празници е на кметство Ягодово, читалището в селото, рамо до рамо с община Родопи.