Днес е последният ден от юбилейното XX-то издание на Фестивал на хвърчилата 2022, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич. Шабла е последната точка в маршрута на фестивала, който тази година преминава под мотото: "По пътя на птиците". Един от миграционните пътища на прелетните птици Виа Понтика включва и Приморска Добруджа.

Празникът, който съчетава цветове, волен полет и майсторството на хора, които изработват хвърчила, започва в 10:00 часа в местността Малкото море, близо до нос Шабла. Фестивалът беше тържествено открит в най-северната му точка по българското Черноморие още на 2 септември в Зеления образователен център в морския град. Там беше организирана и работилница за хвърчила. Вчера мокрото и ветровито време отложи първия фестивален ден в Шабла и най-нетърпеливите и големи ентусиасти ще имат възможност да се насладят днес.

Тази година акцент е поставен върху демонстрацията на модели хвърчила. Сред участниците са Ferruh Baysu, Ugur Mermer, Umutcan Kara, Onder Ergan, Mustafa Topcu - Турция, Derek Kuhn - Великобритания, Michael Wengenmayr - Германия, Andres Sokk и Lea Ridali - Естония, Sarah (Mari) и Bradley Ware-lane - ЮАР, Albert Trinks и Natalie Frieswijk - Нидерландия, Anand Kothari – Индия, Константин Рачос – Гърция, Юрий и Николинка Георгиеви, Северин и Венета Акерски, Николай Илиев, Яна Димитрова и Николай Илиев-син, Андрей Кулев, Ася Кованова и Павел Кулев - България. Това са "хора, полетели на крилете на мечтите си и страстно отдали се на изкуството да изработват разнообразни модели на хвърчила“, посочват организаторите.

Работилници и арт ателиета за малчуганите, щандове със сувенири, места за пийване и похапване ще допълват приятната атмосфера на неделния празник.

Жулиета НИКОЛОВА