Любителите на фолклора в града на липите ще имат възможност да се насладят на песни, танци и богата съпътстваща програма тази година на XVI Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка“. Това съобщиха за Радио "Фокус"-Стара Загора от местната администрация. На 27 и 28 август в курортното селище Старозагорски минерални бани ще се състои празникът на народното творчество.

Официалното откриване ще бъде на 27 август от 11.00 часа на сцената под сянката на боровете в центъра. Детските формации и индивидуални участници ще се представят пред журито и в двата конкурсни дни от 13.00 часа на 1-ва сцена. От 19.00 часа, на същото място ще бъде празничният концерт на Калина и Георги Германови, Недялко Недялков – кавал, Пейо Пеев – гъдулка, Ангел Димитров – китара, Живко Иванов – ударни, Стоименка Недялкова – вокал, Общински фолклорен ансамбъл "Загоре“.

Традицията повелява съботната вечер да бъде озарена от огън, а по жаравата да играят нестинари. В неделния ден програмата и на двете сцени започва от 9.00 часа, а обявяването на отличените участници ще бъде в 15.00 часа.

Безспорно една от най-интересните атракции на събора е селският двор, а мотото е "На селски двор не се кани“. Колорита на живата традиция ще бъде предаден чрез Школо за народни песни и хора, интересни работилници и демонстрации на везбарство, ножарство, грънчарство, кошничарство, шивачница, билкарница, плетачница, чепканица и предачница. Ще има кулинарни изкушения от старите обични бабини тефтери – дегустация на сочни мекици, ароматен боб, преславенски гюзлеми, дъхава ракия от райски ябълки.

По време на събора ще бъде наредена и фото изложба "Старинни занаяти“, а Хайдушко сборище ще разкрие старинни оръжия. Посетителите ще могат да се докоснат до Съкровищата от скрина – автентични народни носии и аксесоари. Ще има още Детски пленер "Майсторете ръчички, за радост на всички", народни игри за малки и големи, Занаятчийска чаршия, уроци по танци, викторина с награди и разбира се – безплатно посещение до природния феномен "Богородична стъпка“.

Рени АТАНАСОВА