В рамките на два дни, кариерното събитие "WorkIn Stara Zagora“ успя да събере на едно място някои от най-големите компании в Стара Загора, предаде репортер на "Фокус". Те обхващат сфери на икономическо развитие, като фармация и медицина, преработваща промишленост, информационни технологии, телекомуникации и реклама,  консултантска дейност. Събитието се организира от отдел "Инвестиции“ на Община Стара Загора, а негов водещ бе журналистът Желязко Динев. Регистрация за форума направиха над 530 човека, а желание на място да се регистрират проявиха общо над  160 души. Гостите на събитието имаха възможност да се насладят на специално организираната интерактивна изложба "Поглед отвъд", на която произведения на големи български художници, оживяха с помощта на изкуствен интелект.

"Стара Загора има потенциал да бъде привлекателна бизнес дестинация, както и перспективен град за младите хора. Двудневното ни събитие го доказа“, сподели след “WorkIn Stara Zagora" началникът на инвестиционния отдел Росица Райкова. Тя допълни, че очаква обратната връзка на изложители и участници, за да надградят форума занапред. Райкова благодари на кмета Живко Тодоров, който за пореден път застава зад идеята Стара Загора да бъде промотирана не само навън за привличане на инвеститори, но и сред жителите на общината, за да се запознаят отблизо с всички възможности за кариерно и личностно развитие.

Начало даде зам.-кметът Радостин Танев, който заедно с колегата си Надежда Чакърова, общински съветници и десетки гости бяха част от старта на форума. Първият ден на събитието бе посветен на успешните хора на Стара Загора и техните ценни съвети, които представиха под формата на мотивиращи разкази от първо лице. Сами Хоссни - състезател по бразилско жиу жицу и посланик на здравословния начин на живот, посочи основните причини да отгледаш своето дърво на успеха в Стара Загора и наблегна на това, че "Животът в град като Стара Загора позволява повече време и ресурси да бъдат отделени за саморазвитие и укрепване на личните ценности“. Виктория Караабова-Стоянова, която е мотивационен лектор, бизнес ментор, управляващ медийния конгломерат “Национална бизнес поща", обърна внимание на качествата на предприемчивите личности, както и че "Щастието води до успех много по-често, отколкото успехът до щастие!“ Денят завърши с дискусионен панел. Димитър Калдамуков - съдружник в адвокатско дружество KDBM law, Димитър Иванов - маркетинг мениджър в дигитална агенция Valival и Росица Райкова, началник на отдел Инвестиции в Община Стара Загора говориха за изместване на бизнес центровете в страната в посока централна България и по-конкретно Стара Загора, за нуждите на работодателите от кадри, предимствата на града и други.

Вторият ден от събитието започна с представяне на уменията на бъдещето, Диана Господинова, която е бизнес консултант и коуч в Център по мениджмънт и Регионален директор на Фондация за развитие на Емоционална интелигентност в Стара Загора, представи резултатите от мащабно проучване на McKinsey направено в 15 държави сред 18000 човека, от което на преден план сред най-важните групи умения на бъдещето са определени дигиталните. Десислава Авджиева, която се занимава с маркетинг, ПР и реклама в последните 20 години, обърна внимание на един емблематичен цитат на Пенчо Семов, който обединява някои от основните качества на успеха и на уменията на бъдещето – "Труд, любов, постоянство“. В един от най-важните панели, гостите в залата успяха да научат практически уроци по отношение на това какво точно търсят работодателите и как успешно се преминава интервю за желаната работа, къде могат да се информират какво точно се търси и от първо лице да разберат какво "да“ и "не“ правят при кандидатстване за дадена позиция. В дискусионния панел участие взеха представители на Бюрото по труда под липите – неговият директор Любен Георгиев, Анна Славова, която е част от една от големите консултантски компании, специализирани в подбора на кадри, Светлозар Петров - управител на JobTiger, Ивайло Пировски - оперативен директор в Easy consult и Кирил Желязков, представител на Асоциация на индустриалния капитал в България.

Разпознаването на поведенческите черти на всеки един тип комуникатор и идентифицирането на своя собствен стил на поведение беше една от основните теми в презентацията на Антон Атанасов, който е първият сертифициран бизнес треньор в ActionCOACH България. Той вдигна завесата над това какво е Платиненото правило в живота и бизнеса, а именно "Упражнявайте се да разпознавате различните стилове на комуникация и да адаптирате комуникацията си спрямо тях“.

Рени АТАНАСОВА