С тържествена церемония ще бъде открито възстановеното Гранично полицейско управление в Болярово на 29 февруари от 11.30 часа, предаде репортер "Фокус".

На нея ще присъстват вътрешният министър Калин Стоянов и представители на Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

ГПУ - Болярово беше закрито през юни 2022 г. със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. След реформата служителите бяха пренасочени към структурите в Елхово, Малко Търново и Резово. Дейността на граничната структура бе частично възстановена от вътрешния министър Иван Демерджиев.

Ръководството на Община Болярово и жителите на крайграничната община продължиха да настояват структурата да бъде възстановена в пълен кадрови състав с над 100 гранични служители и да е ситуирана отново в Болярово заради мигрантския натиск и сигурността в района.

В продължение на година и половина бяха изхпратени искания до всички институции в България, включително до президента, министър-председателя, областния управител, народните представители от област Ямбол.

ГПУ отново ще се помещава в предоставената от общинската администрация сграда за безвъзмездно ползване. Община Болярово съдейства на МВР и за ремонта ѝ.