Пасарелка ще осигурява пешеходното преминаване над железопътните линии на централната гара в Пловдив след завършването на проекта за рехабилитация и модернизация на жп ареал Пловдив, предава Plovdiv24.bg.

Става дума за въздушния мост на ул. "Пряпорец" близо до търговиите на бул. "Акад. Петър Динеков". Към края на годината ще се направи и пасарелка на Сточна гора. Досега там преминаването беше през пешеходен прелез, което ще бъде невъзможно след завършването на реконструкцията и модернизацията на жп ареал Пловдив, заради преминаването на високоскоростни влакове. 

Строителството на пасарелката на Сточна гара е спряно, тъй като там е временният перон по направленията Пловдив - Асеновград - Пловдив и Пловдив - Свиленград - Пловдив и от 25 юни предстои пълното спиране на влаковото движение от централна гара в източна посока заради изграждането на нова конструкция на Бетонния мост

"Въздушният мост" ще е с височина 7 метра. Пространството е достатъчно, за да мине контактната мрежа под него и високоскоростните влакове да се движат безпрепятствено. От двете страни на основите ще има асансьори, изградени по всички изисквания за обслужване на граждани със затруднени двигателни възможности, родители с колички с малки деца и възрастни хора.

Пасарелката при локомотивното депо няма да се възстановява.