Възстановка на дорийски и коринтски ордер по намерени и детайлно заснети архитектурни елементи на терен ще се направи на Форум юг - изток. Основен акцент на Източните пропилеи ще са две дорийски колони от кърджалийски туф, издигнати на оригиналното си ниво, както и други две маркирани до половината.  Това предвижда проектът за реставрация, консервация и социализация на античния обект Форум юг-изток, представен на пловдивската общественост във вторник, предаде репортер на "Фокус".

Разработката е на база опита от анастилоза на Агората в Милет, обясни главният проектант арх. Венета Петкова. Основната цел е да има свързаност с Форум - север и Форум - запад, затова се залага много зеленина. 

Основните пунктове са четири - източните пропилеи, югоизточния стилобат, източната инсула и колонадата пред източните пропилеи. Предвижда се възстановяване на двете главни артерии, които в голяма степен са запазени. Експонират се източният и южният вход към Форума, югоизточния ъгъл на колонадата на античния площад, магазините и покритата част пред тях, улиците, както и южната и източна жилищни сгради. Елементите, които не се ползват във възстановките и реконструкцията, ще се експонират в зоните при тротоарите, върху специално изработени платформи от неръждаеми конструкции.

Проектът залага на силна визуализация и добавена реалност и затова на трите подхода към Форума ще има двуезични информационни табла. На десет места върху стъклени пана ще бъдат направени 3D възстановки с реален поглед как е изглеждал Форума от това конкретно място място.

Фасадата на пощата ще се използа като екран за 3D мапинг, на който ще се прожектира с две прожекционни машини с много мощни проектори филми и възстановки от различните периоди и исторически етапи на Филипопол. В зоните на античните тротоари ще се монтират пейки с поглед към характерните зони, а пред 3D мапинга ще се създаде кът за сядане и наблюдение.

Под подлеза на ул. "Гладстон" ще се изград
и нов павилион от метална конструкция и окачена фасада. Функцията му е обществена тоалетна и помещение за градински инвентар. Съществуваща връзка от бул. "Цар Борис III Обединител" се облицова с гранитни стъпала и гранитни облицовъчни плочи, и се коригира рампата за достъпна среда в най-северния участък. Конструкцията на всички промени се изпълнява от габиони и няма намеса в паметника.

В югоизточния подлез се пренареждат съществуващите стълби с гранитни плочи, монтира се иноксов парапет, настила се нова подова облицовка от гранит и се изпълнява нова рампа за достъпна среда. Пред три магазина се монтират пасарелки от неръждаема стомана и иноксов парапет за наблюдение или преход.

В етапа на социализация физически се свързват Форум юг-изток с останалите три археологически обекти и се прави пробив от западната част със стълба и театрални пейки, които осъществяват връзката на площадното пространство с Форума.

Подробности гледайте в прикаченото видео!