Тънещата в разруха белодробна болница в мъглижкото село Радунци ще бъде възстановена, макар и не в пълния обем от дейности, които е имала. Това каза за "Фокус" частният инвеститор Георги Керанов, който закупи на търг лечебното заведение. Болницата в Радунци беше продадена след около 20 неуспешни търга, след като през лятото на 2015 година изпадна във фактически фалит. Тогава Министерство на здравеопазването обяви, че закрива лечебното заведение, заради липса на дейност. Първоначалната цена, на която беше обявена сградата за продажба беше 1 милион 667 хиляди лева. След като не се появиха никакви купувачи нито на този, нито на следващите търгове, цената на болницата падна до 360 000 лева. Преди успешната й продажба обаче беше направена нова оценка, която определи начална цена от 480 000 лева. Явилият се единствен купувач на 28 април се оказа именно строителната фирма "Ворек“, която в рамките на законовия двуседмичен срок внесе тръжната сума и вече официално е собственик на сградата. Освен бизнес идея, Керанов е бил провокиран да се заеме с тази нелека задача и по лични причини, тъй като член на семейството му от дълги години страда от белодробно заболяване.

Керанов е председател на инвестиционния фонд, който ще възкреси и върне славата на болницата. Той обясни, че инвестицията е дългосрочна, а намеренията са основната дейност на бившия диспансер да бъде запазена, но и допълнена с нови и модерни форми на лечение, рехабилитация и превенция на здравето. Застроената площ на болничния корпус е 15 дка, голямата част са спомагателни помещения – почти 4 дка, тъй като някога там поради дългия престой на пациентите са се извършвали различни обучения и са налични няколко учебни зали. Керанов е придобил и още 15 спомагателни сгради към основната. Специализираната болница за белодробни болести е открита през далечната 1955 г., а мястото е избрано неслучайно – там е най-чистият въздух на Балканския полуостров.

Георги Керанов потвърди, че е започнало разчистване във вътрешността на сградата, част от покрива е премахната, а най-вероятно през март идната година ще стартира обследването и заснемането на корпуса, необходимо за препроектирането. "Досега са вложени близо 1 200 000 лева, оптимистичните планове са три години да отнеме подготовката за пълната промяна на болницата. Тя ще има и луксозна част, а реакционната част на един посетител ще бъде 50 кв.м“, каза инвеститорът и уточни, че се предвижда базата да съдържа до 350 легла.

Рени АТАНАСОВА