Нито един гражданин, който е надвнесъл суми за такса "битови отпадъци" за 2022 година, няма да бъде ощетен, информират от община Видин.

Това бе обявено днес на пресконференция от Цветомира Илиева - заместник-кмет по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие на Общината, и Генади Велков – председател на Общинския съвет. С това те внесоха яснота по казуса с такса "битови отпадъци", който предизвика полемика сред видинската общественост.

Таксата бе повишена с решение на Общински съвет – Видин от 7.04.2022 година. Тогавашният областен управител на Видин Любен Иванов го oбжалва в Административен съд - Видин. С решение от 04.04.2023 година Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди становището на Видинския съд и определи по-високата ставка за незаконна.

"Община Видин приема това решение. Нито един видински данъкоплатец няма да бъде ощетен. Всички стари налози ще бъдат възстановени", обяви Генади Велков. Той уточни, че суми ще бъдат върнати само за такса "битови отпадъци" от 1.04. до 31.12.2022 година на физическите лица. За 2023 година се събират новите такси.

Цветомира Илиева обясни, че средствата от събраните налози са целеви и се ползват единствено за чистота, сметосъбиране и сметоизвозване на боклука и поддържането на общите части в населените места.

След излизането на решението на ВАС Община Видин е предприела необходимите законосъобразни мерки. Изпратено е писмо до Информационно обслужване, с което е изискано да бъдат възстановени старите промили при изчисляване на таксата за битови отпадъци за 2022 г. Това ще отнеме технологично време.

"Моментът, в който преизчисляването бъде направено, ще уведомим всички граждани. Не е необходимо те да идват в Общината. Единствено, ако някой желае тази такса да бъде прихваната за 2023 година. Ако ли не, таксата ще бъде преизчислена автоматично за 2024 година", допълни заместник-кметът.

Тя припомни, че до края на месец април гражданите могат да заплатят своите данъци и да се възползват от 5-процентната отстъпка.

Председателят на Общинския съвет коментира, че такса "битови отпадъци" не е променяна от 2008 година. Увеличението се наложило заради липсата на достатъчно средства за извършване на услугите по сметосъбиране и сметоизвозване в града и по-малките населени места. Освен това се заплащат високи такси за депониране на отпадъци – 96 лева на тон, които от следващата година ще станат 112 лева. Със събраните средства от налозите през 2022 година Общината е закупила 2 000 контейнера от 1 000 литра, тъй като преди това е ползвала такива под наем. Също така са закупени и 120 контейнера 4 кубика, които са предназначени за строителни отпадъци.

Заместник-кметът Илиева обясни, че в момента се преизчислява платената такса, но надвзетата сума няма да е по-голяма от 350 000 лева. Това по никакъв начин няма да повлияе на погасяването на кредитите на Общината, тъй като те не се изплащат от събраните такси за битови отпадъци. "Ще продължим да ги обслужваме, защото кредитният рейтинг, който имаме в момента, е оценен на високо ниво“, каза още Цветомира Илиева.

В мандата на д-р Цветан Ценков опростени са дългове в размер на 10 686 924,27 лева. Редовно обслужвани са всички кредити. За погасяване са останали 392 000 лихви по наложени санкции за Пречиствателната станция в периода 2014-2019 година, както и кредитът за нея от 1 680 000. Общо наследените дългове от санкции и лихви по европроекти е 12 758 924,27 лева.