Читалище "Н. Й. Вапцаров" в град Стамболийски се радва на обновяване както на външния, така и вътрешния си вид. Истинско бижу в сградата се оказа уникалният полилей, който никога преди това не е свалян от мястото си. Прекрасният полилей привлича вниманието към себе си с уникалната си история и усещането, което носи. Кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев съобщи, че е възстановен специалния механизъм за сваляне, изработен преди години, който и до ден днешен работи безупречно с метално въже.

В тясно взаимодействие с историята на читалището, оригиналните чашки за крушките са запазени. За да се пренесе полилея в съвременността е внесено модерно LED-осветление и нов пулт, който предоставя изцяло контрол на светлината в залата - от намаляване до увеличаване, от запалване до гасене. Това съчетание на старо и ново създава атмосфера, която ще зашемети всеки гост.

Още един интересен детайл прави полилея още по-завладяващ - уникалната му способност да се сваля и вдига с лебедка. Тази удивителна особеност го прави не само символ на миналото, но и носител на вдъхновение за бъдещи поколения.

Старите прожектори бяха възстановени, бяха закупени нови лещи и допълнително боядисани от ОП "БКС". Заедно с модерното осветление ще работи и старото.