Възрожденското дело на Ахил Карамузов представят в изложба в Добрич. Организатор е Регионална библиотека "Дора Габе". Това съобщи Галя Маринова, гл. библиотекар в направление "Библиотечно-библиографско и информационно обслужване" и експерт "Връзки с обществеността", предаде репортер на "Фокус". На днешната дата -1 март, тази година се навършват 90 години от рождението на Ахил Евтимов Карамузов - добрички музикален педагог, цигулар, историк, краевед, изследовател илетописец на музикалния живот в Добрич, с принос към добруджанската култура.

По повод годишнината библиотеката организира изложба на библиотечни документи, която представя всички книги на Ахил Карамузов, негови публикации, материали за него. На вниманието на посетителите са и документи от неговия личен архив, съхраняван в библиотеката. Това са ръкописите на "Летопис на музикалната култура в Добрич (1878-1998)“, "Летопис на музикалния живот“ и "Музиката в Добрич през II-та половина на XIX и XX век“, "Симфонизмът в музикалния живот на Добрич“, статии, доклади, кореспонденция, програми. 

Гостите на изложбата могат да се запознаят с поредица от статии в периодичния печат, в които авторът хронологично разказва за активния и наситен със събития музикален живот в Добрич и Добруджа от средата на XIX век до наши дни. Изложбата е подредена в централното фоайе и може да бъде разгледана до 31 март 2023 г.

Ахил Карамузов е роден в град Каварна на 1 март 1933 г., през 1952 г. завършва Средното музикално училище "Добри Христов“ във Варна със специалност цигулка, а през 1956 г. – Философско-историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски“. Дълги години е учител в средните училища в Добрич, преподава цигулка в Детската музикална школа, инспектор по музика към Окръжния съвет за изкуство и култура, директор на окръжното представителство на Главна дирекция "Българска музика“, възпитател в Средношколско общежитие. По време на дейността му в Съвета за култура (1967-1971 г.) хоровата самодейност в Добричка област се издига на по-високо ниво. Създават се Хорът на учителките в Добрич, хор "Черноморски звуци“ в Балчик, който дотогава няма диригент, Детският представителен хор на Добрич, основан от Маестро Захари Медникаров през 1961 г., който дава заявка за още по-високи постижения. Резултатите не закъсняват – през 1969 г. на Третия републикански фестивал за хорово майсторство и трите състава завоюват медали. 

С голям успех се развиват и народните състави в областта, всяка година се организират фолклорни десетдневки, в които участват най-изявените български и чуждестранни ансамбли. Отдел "Музика“ на Съвета за изкуство и култура работи в тясно сътрудничество с Музикалното училище във Варна, дори приемните изпити се провеждат в Добрич и така много млади хора откриват своето призвание в музиката. 

Класическата музика заема достойно място в културния афиш на областта по времето на работата му в окръжното представителство на Главна дирекция "Българска музика“- на сцените на Добрич и окръга гостуват Петербургската, Дрезденската, Бигдошката, Софийската, Бургаската и Варненската филхармония, също и Варненската народна опера. Гостуват всички имените български певци и инструменталисти, както и много известни чуждестранни изпълнители. По това време се поставя и началото на "Седмицата на камерната музика“ в Добрич.

Ахил Карамузов е автор на 8 книги, над 400 статии в централния и местния периодичен печат, участва в превода от гагаузки език на книгата на Дмитрий Гургуров "Гагаузите – потомци на славяно-българите“. Двуезичният албум "Летопис на музикалната култура в Добрич 1878-1998“ е великолепно оформено и луксозно издание, включва 133 снимки и е истински документален разказ в образи и дати, "визитна картичка на добруджанската духовност“.

Негово дело е фотоизложбата за музикалния живот в Добрич от Освобождението до края на XX век, представена в Добрич (1995 и 2005), Варна (1998) и Каварна (1999). За активна изследователска дейност и принос в проучването на музикалния живот в Добруджанския край и страната е вписан в Почетната книга на Община град Добрич. Носител е на "Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци, член на Съюза на учените в България – клон Добрич и на Дружеството на краеведите, активен дарител на Регионална библиотека "Дора Габе“. През 1995 г. получава Награда за изключително възрожденско дело за разработката си "Музикалният живот в Добрич по време на румънската окупация 1919-1940 г. от конкурса на Международна фондация "Св. св. Кирил и Методий“.

Проф. Емил Янев, български хоров и оркестров диригент и педагог, казва: "…Уважаеми жители на Добрич, Вие сте щастливи, че между вас живее личност като Ахил Карамузов – личност, която тихо, без пресконференции и афиши, върши своето голямо дело – културния летопис на град Добрич и региона.“ 

Земният път на Ахил Карамузов приключва на 7 януари 2021 г.

Жулиета НИКОЛОВА