И докато днес повечето хора отбелязват празника Никулден възпитаниците на Частно основно училище "Мария Монтесори" в Добрич поставиха началото на коледна инициатива, свързана с не толкова популярна традиция у нас - на 6 декември в някои държави честват Национален ден на ръкавиченото дърво. Това съобщи директорът на училището Надежда Иванова, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Ръкавиченото дръвче е част от коледната композиция, която ще радва всички и ще бъде разположена в близост до входа на училището. "Заповядайте, за да си направите снимка, а ако Ви е студено, огледайте се – скътани в клоните може да откриете чифт топли ръкавици", посочват от екипа на училището. Той се надява инициативата да достигне до повече хора и за кратко да е отрупано с топли шалчета и ръкавички.

В серия от занимания “Приказки и плетки с баба" ученици и преподаватели са  изработили шалчета и ръкавички, които да закачат на дръвчето и са поканили своите приятели от ЦСОП "Д-р Петър Берон“, за да споделят с тях топлината на празника.

"Има много теории за историята на този празник. Едни твърдят, че той датира още от Х век, а други смятат, че е свързан с идеята на група учители да приучат децата към милосърдие и да добавят човеколюбиви инициативи към коледния месец – декември. Забавната извънкласна дейност провокира писателката Кандис Кристиансен да създаде детска книжка със заглавие "Дървото с ръкавиците“. Сюжетът е свързан с възрастна жена, на която й липсват порасналите вече нейни деца.

В един студен зимен ден, дамата вижда няколко деца, чакащи на спирката на училищния автобус. Жената забелязва, че децата искат да играят в снега, но не могат, защото нямат ръкавици, за да предпазят ръцете си. Когато се прибира у дома, тя изплита пълна кошница с ръкавици и ги закача на едно дърво близо до автобусната спирка. Жената продължава да плете ръкавици за децата от своя град. Тази книга продължава да вдъхновява и днес милиони хора по света и да ги учи на за доброта", разказват от екипа на училището.

Жулиета НИКОЛОВА