Майка от Пловдив подаде сигнал в редакцията на Plovdiv24.bg за проблем, свързан с класирането на 3-годишните малчугани в детските градини в града. 

В момента на подаване на заявлението (27 април) майката е безработна и получава обезщетение от Бюрото по труда. То обаче приключва на 29 април. След този ден тя продължава да е безработна, но вече не получава помощ от държавата. Жената обаче пропуска да отрази този факт и да актуализира документите в системата преди 9 май - крайният срок за подаването им.

За съжаление в деня на записването администрацията анулира заявлението заради “промяна в обстоятелствата". Родителите на детето са подложени на сериозен стрес и притеснение.

Тук е моментът да уточним, че отметката “безработен с обезщетение" дава само половин точка в резултата на детето. В конкретния случай то се класира на първо място. Дори да беше премахната отметката обаче и тази половин точка бъде извадена от резултата, то отново щеше да бъде сред приетите.

Така заради едно тикче в системата документите са анулирани, а родителите трябва да подават нови, за да участват в следващото класиране.

Това обаче не е изолиран случай, разказва майката. Абсолютно същото неприятно изживяване са имали и нейни приятели. Отново единият родител в семейството е бил безработен “с обезщетение", но в рамките на срока на класирането пропуска да промени заявлението, след като това обстоятелство за половин точка отпада. Резултатът за детето е същият - прието и в двата случая, но с анулирани документи от администрацията и отпада от класирането.

Майката се обърна към Plovdiv24.bg, за да заострим вниманието на родителите да внимават и да актуализират навреме тикчето “безработен, с обезщетение", или не, както и да обръщат повече внимание на иконката с въпросчето, чрез която се дава допълнителна информация на всеки ред от заявлението. 

“Затова родителите трябва знаят, че в такива случаи се налага да подадат ново заявление в рамките на определения за целта срок", подчертава нашата читателка.

Припомняме, че системата за електронно класиране на деца в детските градини и училища в Пловдив е от няколко години, като целта беше да се ограничи влиянието на директорите на учебните заявления в процеса на класиране. През годините обаче заместник-кметът Стефан Стоянов няколко пъти променяше Наредбата и системата, тъй като беше дискриминационна.

Ние пък задаваме следния въпрос:

Необходимо ли е всяка промяна в обстоятелствата да води до отпадане на детето, ако крайното класиране не се променя, като например промяна на адреса в рамките на района на детското заведение, пропуски за половин точка и т.н.?